Treevember, gratis boombommen en een egelbunkerTreevember

Tijdens Treevember brengen we een ode aan de boom. Bomen zijn immers niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook essentieel voor het welzijn van de planeet. Ze zorgen voor verkoeling, maken de bodem gezond, slaan CO2 op, creëren meer biodiversiteit én leveren voedsel voor dier en mens. 

Bestuivers zoals bijen en vlinders hebben het zwaar. Ze kunnen buiten niet genoeg stuifmeel en nectar vinden, en ze hebben last van pesticiden in de landbouw en tuinen. En dat terwijl bestuivers onmisbaar zijn voor een gezonde natuur. Bovendien zou veel van ons eten niet bestaan zonder bestuiving door de kleine beestjes. Help bestuivers aan stuifmeel en nectar door deze boombommetjes te planten!

Wat zit er in een boombommetje?

Een boombommetje bevat meerdere biologische zaden van de Zwarte els, Ruwe Berk en Lijsterbes. Deze bomen komen veel in Nederland voor (inheemse soorten), ontkiemen en groeien relatief makkelijk én helpen de biodiversiteit vooruit. De zaden zijn speciaal geselecteerd door Staatsbosbeheer.

Boombommetjes worden niet 'geplant' op de gewone manier maar uitgegooid op een geschikte plek. De klei beschermt de zaden tot deze gaan ontkiemen. Gooi de bommetjes tijdens de maand Treevember uit op plekken waarvan je weet dat daar een boom kan groeien. Dat kan in je eigen tuin zijn of op een stukje land waarvan je toestemming hebt van de beheerder. Je mag het bommetje natuurlijk ook een stukje de grond in duwen.
Heb je nog vragen? Kijk bij de FAQ van The Pollinators voor meer informatie over de boombommetjes.

Heb jij plek voor een boom of weet je een plek waar je bomen mag planten? Kom dan ook (max. 10) boombommetjes ophalen bij mij! Stuur me dan een berichtje via Nudge of reageer op deze blog.


En, als je nog meer wilt doen om de natuur te helpen dan is een schuilplaats voor een egel maken een goed idee. Het is heel simpel te maken met spullen die ik toch al had liggen.

Hoe maak je een egelbunker?Zoek een plekje in de schaduw in je tuin, een beetje bedekt opgesteld. Egaliseer de grond.
Met wat oude klinkers of metselstenen maak je een 9, twee lagen hoog. Zorg dat de ingang niet meer dan 13 cm breed is, zo komen er geen ongenode gasten in als de egel zijn winterslaap houdt.
Ik heb binnenin een bedje van bladeren gemaakt, daar kan een egel zich lekker in nestelen.


Dek het af met een grote betontegel of 2 kleinere tegels, maar net wat je voor handen hebt.En dan kun je de bunker verder afdekken met bladeren. Leg er ook vooral bladeren voor, dan kun je aan de bladeren zien of de bunker een gast heeft. Het is niet de bedoeling dat je hem weer open maakt om te gaan kijken natuurlijk, we moeten de egel niet wakker maken uit zijn winterslaap.
Ik vond dit toffe idee op de Facebook pagina van Bezoekerscentrum Leudal.

Reacties

a zei…
vraag; als je een boombommetje gooit dan komen de 3 zaadjes toch op één plek terecht.
drie bomen op dezelfde plek kan toch niet werken?
ik heb de neiging om een bommetje open te maken en 3 zaadjes apart te planten.
hoezo dan gooien?
mvrgr anita
Debbie zei…
Goede vraag! Het is een verrassing welke opkomt van de drie inderdaad, dus het bommetje uitpluizen is wellicht een goed idee als je niet later nog extra wilt snoeien. Maar misschien komen ze niet alle 3 op en zal juist degene die het op die plek goed doet opkomen.