Dagje Groningen: museum, centrum en een parkeertipIk heb me voorgenomen om Roan meer te laten zien van Nederland, op vakantie gaan is lastig in deze tijd maar dagtripjes zijn wel prima te doen, toch?

We hebben afgesproken dat we dit jaar elke provinciehoofdstad gaan bezoeken, we zoeken een leuk museum op en gaan wandelen en wat drinken in het centrum. Dat is prima te realiseren in de weekenden dat Liam aan het logeren is bij het expertisecentrum. We zijn begonnen met Groningen!


In het Groninger Museum is nu de tentoonstelling JR: Chronicles, een tentoonstelling die ik heel graag wilde zien. 
Al meer dan 20 jaar maakt JR kunstwerken in de openbare ruimte. Met maatschappelijk betrokken kunstprojecten zoals Women Are Heroes en Kikito, vraagt hij aandacht voor mensen en gemeenschappen die niet altijd goed zichtbaar zijn en geeft ze een platform voor hun verhaal. Dit doet hij bijvoorbeeld door meer dan levensgrote portretten te maken, die hij – soms illegaal – in de openbare ruimte opplakt.
Denk aan portretten van de haast onzichtbare en genegeerde inwoners uit de Franse banlieues (buitenwijken) tientallen meters groot op de gebouwen die gesloopt worden. Of de wereldberoemde foto van de eenjarige Mexicaanse peuter Kikito op de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico.


We hebben ons verwonderd over de bijzondere foto's en locaties waar deze geplakt zijn, ik heb gehuild bij de aangrijpende video's van het project 'Women are heroes' om het onrecht en om de kracht van deze vrouwen, deze tentoonstelling is zeker een bezoek waard.Roan heeft vooral erg genoten van de tentoonstelling "Kinderbiënnale", een interactieve tentoonstelling voor en door kinderen. Denk aan lopen door een bamboestokkenbos, een interactieve graffitikunstinstallatie waarbij je de kleuren kunt veranderen en een videoscherm waarmee je jezelf kunt klonen en een mooie compositie kunt maken, zie de foto bovenaan. Dit blije hoofd is omdat ik bij een koffiezaak een vegan latte en een vegan bananencake kon bestellen. Er werd helemaal niet raar opgekeken toen ik vroeg of er ook plantaardige opties waren, wat een verademing om keuze te hebben uit meerdere opties!
We zijn het centrum nog in geweest, Roan heeft zijn ogen uitgekeken bij de Jamin, hij heeft nog kleding gepast bij de Zara en is geslaagd bij de good old Hema voor wat nieuwe nette(re) joggingbroeken (want die zitten zo lekker). Wesley heeft hem de café's aangewezen waar hij uitging vroeger (hallo Drie Gezusters), we hebben nog leuke hebbedingen gevonden bij de Flying Tiger en gingen uiteindelijk weer op naar het station om de bus te pakken aan het eind van de middag.

We hebben namelijk de auto geparkeerd op de P+R van Haren en zijn toen met de bus naar Groningen station gegaan, je stapt recht voor het Groninger Museum uit. Parkeren in Groningen is duur, €21,- voor een dagkaart en onze ervaring de vorige keer is dat het in sommige parkeergarages héél krap is met onze BMW, lees tegen het verkeer in met het zweet op de rug eruit moeten rijden omdat we anders klem zaten en niet de bocht konden nemen, dat nooit meer. Voor €6,- koop je een P+R buskaart bij de chauffeur en kun je met max. 5 personen een retourtje Haren-Groningen nemen. Parkeren in Haren is gratis, de bus rijdt elk kwartier en het busritje is zo'n 10 minuten. Ideaal, toch?

Reacties