5 Dingen om te regelen voor start middelbare school

De laatste schoolfoto, einde van een tijdperk wel.

 

Roan is bezig met de laatste weken van de basisschool, volgend schooljaar start hij al op het voortgezet onderwijs! Omdat hij nog erg jong is (9 jaar, 2 klassen overgeslagen) gaat hij eerst een tussenjaar doen bij het Hondsrug College, het Intermezzo. Speciaal voor hoogbegaafde kinderen die al klaar zijn met de basisschool maar nog niet toe zijn aan het voortgezet onderwijs. Roan heeft er zin in, nu moet ik alle praktische zaken nog regelen.

1. iPad kopen 

De leerlingen op het Intermezzo hoeven niet te slepen met enorme boekentassen, ze gebruiken iPads in de lessen. Dat scheelt een hoop gezeul, wel fijn voor die kinderen, niet? Wel een flinke uitgave, maar via school aanschaffen kon met korting en nu is ie ook geschikt voor eigen gebruik, als ie in bruikleen was was dat niet het geval. Roan is er dolblij mee.


2. Een eigen e-mailadres aanmaken

Als hij op YouTube zit of als er iets geregeld moet worden voor hem dan gebruiken we altijd mijn e-mailadres en Google-account. We liepen er met de schoolsluiting wegens pandemie in 2020 al tegenaan dat dan niet zo praktisch was, als hij in Teams of Meet inlogde met mijn account wist niemand dat hij het was. Tijd voor een eigen e-mailadres dus. Ik raad aan om dat zo snel mogelijk te doen voor je kind hoe jong ze ook zijn, als je een beetje regelmatig voorkomende naam hebt zit je al gauw vast aan extra cijfers in je e-mailadres of een heel ander alias omdat je naam al bezet is. Best geinig als je een puber bent, maar niet professioneel om kibbelingde23e@hotmail.com te gebruiken als volwassene.


3. Een bankrekening met betaalpas openen

Een spaarrekening hadden we al voor Roan, aangemaakt bij geboorte zo ongeveer en daar sparen we voor hem op voor later. Voor zijn rijbewijs, als bijdrage voor de studie, iets in die trant.

Maar Roan gaat straks ook vast de stad in gaan met zijn klasgenoten, dan wil hij ook af en toe iets kopen (frikandellenbroodjes en redbull is het dieet van pubers tegenwoordig, toch? Ik hoop dat dat nog een paar jaar duurt trouwens...). Het is heel praktisch om het zakgeld elke week automatisch over te laten schrijven naar zijn rekening, zo vergeten we het niet meer en kan hij groeien naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid.


4. Een goede telefoon met abonnement

Het afgelopen jaar had Roan genoeg aan mijn oude smartphone waarvan de batterij enkele uren meegaat en een prepaid simkaart, nu moet ik echt wel gaat rondkijken naar een goede telefoon en een abonnement (en een die hufterproof is, hij heeft nu zoveel barsten in het scherm door vallen dat ie standaard groene en gele lijnen in het scherm heeft).

Roan gaat naar een school 25 kilometer verderop, wij gaan hem halen en brengen voorlopig, dan is het wel praktisch dat hij bereikbaar is én dat hij ons ook kan bereiken, omdat hij van ons afhankelijk is. Als er lessen uitvallen, als er significante roosterwijzigingen zijn, dan is het fijn dat hij even een bericht kan sturen.

Prepaid was niet handig, want Roan jaste in 1 dag het beltegoed er doorheen met filmpjes kijken op YouTube. Je kunt thuis de mobiele data uitzetten, zodat hij alleen via WiFi kan internetten, dat werkt voor nu nog wel, maar dat is straks niet voldoende. Ik moet op zoek naar een telefoon met goede batterij en een grote databundel dus, eens kijken wat er tweedehands te vinden is in de buurt wellicht.


5. Stevige rugtas

Een rugtas die als het even kan de hele schoolperiode mee gaat, dat zou fijn zijn. Gaan we voor een trendy Fjallraven of voor de good old Eastpack? Mijn persoonlijke ervaring is dat de goedkopere tassen van bijvoorbeeld Kruidvat na een tijdje gebruik scheuren, ik ga dus nu liever voor 1 dure dan voor elk halfjaar een goedkope. Stuk duurzamer en uiteindelijk ook goedkoper schat ik in.


Het is onwijs spannend, het is zo'n ander onderwijspad dat hij neemt dan de rest van de kinderen met wie hij ooit gestart is in groep 1, maar hopelijk komt hij nu zijn gelijken tegen, zijn peers. Hij loopt er steeds meer tegenaan dat hij anders denkt, op een ander niveau zit, sneller denkt; "ik hoop dat ze mij daar wel snappen op het Intermezzo", zucht hij nu vaak. Dat ze begrip hebben voor zijn intense gevoelsleven, heftige emoties en en grote rechtvaardigheidsgevoel. Ik hoop het ook, ontzettend hard. Want altijd de uitzondering zijn maakt eenzaam, je wilt je graag kunnen spiegelen aan je omgeving, aan mensen die op jou lijken.

Op naar een nieuw tijdperk en alles wat daar bij komt kijken, wij hebben er zin in!

Reacties