Black Friday, Yay or Nay?

 Black Friday lijkt elk jaar wel groter te worden, het was dit jaar een hele week vol Black Friday aanbiedingen in plaats van alleen de Black Friday en Cyber Monday. Er lijken ook steeds meer bedrijven aan mee te doen, je wordt platgemaild met kortingscodes en dagaanbiedingen, kun jij er weerstand aan bieden? 

Groene bedrijven als Dille en Kamille geven tegengas door de Black Friday om te dopen tot Green Friday, door de webshop/winkel die dag dicht te gooien en iets voor de natuur te gaan doen. Black Friday spoort consumentisme enorm aan natuurlijk, ik vind het erg knap als je weerstand kunt bieden aan alle commercie. We hebben al zoveel, moeten we steeds maar meer kopen en bezitten? Of is Black Friday juist een kans om spullen die je al wilde kopen nu extra voordelig aan te schaffen? Ik denk dat er een heel groot grijs gebied tussen zit waar ik ook in zit.

Groene keuzes

Ik vind mezelf best duurzaam en groen. Ik ben 7 jaar geleden plantaardig gaan eten om het klimaat, we waren de eerste in de straat met zonnepanelen, ik shop waar kan tweedehands, vervang dingen liever pas wanneer iets stuk is in plaats van voor het nieuwste model te gaan en de kleding die Liam draagt gaat door naar Roan en daarna door naar mijn neefje. 

Merkkleding

Ik kies vaak voor merkkleding als ik iets nieuw koop voor de kinderen omdat dat in mijn ervaring langer meegaat dan Hema of Zeeman, de laatste keren dat ik daar een broek kocht was ie na 1 keer dragen en wassen helemaal gepild en niet netjes meer. Ik wil ook dat mijn kinderen er leuk uit zien, dus koop ik graag nu bij de Vingino Sample Sale kleding van vorige seizoenen met 70% korting, want ik wil leuke kleding die lang goed blijft,  niet persé de kleding wat dit seizoen in de mode is. Liam heeft nu een nette nieuwe winterjas van Vingino die ik kocht voor €35,- en een jas om lekker in te spelen van de kringloop voor €6,50. Hij is met beiden even blij trouwens.

Nieuwe dekbedden

Ik heb wel gebruik gemaakt van een Black Friday aanbieding bij Hema, om nieuwe dekbedden te kopen. Met de verwarming uit boven en de thermostaat standaard op maximaal 18 graden is het wel kouder in huis. De kinderen sliepen onder het herfstdeel van een 4 seizoensdekbed, wij onder het zomerdeel. Maar het is echt wel koud boven, te koud om lekker te slapen. We hebben een donzen dekbed, lekker warm maar het gaat wel met veel dierenleed gepaard, dat dons. Bij Hema hadden ze 50% korting op het tweede dekbed én ook nu dekbedden van gerecycled dons, de meest duurzame keuze van alle vulmaterialen. Ook is het na gebruik weer te recyclen. Dons vind ik heel fijn om onder te slapen en dat kan nu dus zonder schuldgevoel. Het is echt dé aankoop van het jaar, want ik ben voor een extra lange variant gegaan en we slapen alle 4 in huis beter dan ooit. De kinderen hebben nu het herfst- en zomerdeel op elkaar en een heerlijk warme winterdeken, wij dus een extra lange deken zodat ik én met mijn hoofd én mijn voeten onder de deken kan liggen. Zonder de extra korting was ik niet overstag gegaan denk ik, want het is een flink bedrag voor 2 dekens, hoewel achteraf de investering meer dan waard.

Luxe crèmes 

Ook ging ik door de korting sneller overstag om een luxe crème voor mijzelf te kopen, mijn huid was zo droog dat het schilfers regende als ik over mijn voorhoofd streek. Ik heb mezelf getrakteerd op een hydraterende dag- en nachtcrème van Clinique en het werkt echt. Ik moet niet vergeten om zowel 's ochtends als 's avonds de crèmes te gebruiken maar als ik dat doe voelt mijn huid weer aangenaam. Geen trekkerig gevoel meer door droogte, heel prettig. Door gebruik te maken van de dagaanbieding scheelde het 40% in prijs.

Drempelverlagend voor duurzamere keuze

Ik ben zoals je leest niet ongevoelig voor de marketing rondom Black Friday of andere Sample Sales, Dagdeals of Outlets maar maak er handig gebruik van om de dingen die ik al wilde aanschaffen met korting te kopen. Heel zwart wit is Black Friday niet goed voor de planeet en dus niet goed voor ons. Het wakkert een koopdrang aan door de tijdelijkheid van de aanbiedingen, het gevoel dat je iets misloopt als je er niet aan mee doet voel ik wel een beetje. 

Maar het verlaagt de drempel ook wel om duurzamere keuzes te maken die ik anders niet zo snel zou maken. Want €350,- voor dekbedden van gerecycled dons of €75,- voor synthetische dekbedden; het prijsverschil is mij te groot. Met Black Friday korting en nog korting door de spaarpunten kwam ik op een prijs van €202,- voor de 2 gerecycled donzen dekbedden, dan is de duurzamere keuze maken toch eenvoudiger.


En hoe sta jij er in, Black Friday? Voor, tegen of ergens in het grijze gebied?

💚


Reacties