Gezond en lekker: Broccolistamppot

Elke maandag ga ik naar de markt toe om verse groente te kopen. Eigenlijk zou ik van te voren een lijstje moeten maken met wat ik nodig heb, maar ik laat me altijd verrassen door wat er in de aanbieding is. Deze week was de score een stronk broccoli, een zak met 8 paprika's en een ruime kilo champignons samen voor €3,-.
Wat dan wel weer als gevolg heeft dat we nu al elke dag champignons hebben gegeten, maar dat vinden we helemaal niet erg! Ik gooi het ook bijna overal in: Maandag aardappelschotel met champignons, gisteren pasta met kip en champignons en vanavond stamppot broccoli met gebakken champignons.

Op zoek naar een recept waarbij ik geen pakjes en zakjes hoef te gebruiken kwam ik onderstaand recept tegen op www.goedvoorogen.nl, een website met gezonde recepten en informatie over wat goede voeding voor je lichaam kan doen.

Gezond, suikervij en met veel vitaminebommetjes:
 1. Broccoli: vitamine C, vitamine E en zink
 2. Gebakken champignons: selenium en zink
 3. Zongedroogde tomaatjes: vit C, zink, selenium, vit B1 en vit B2

Ingrediënten:
 • 1200 gram aardappels
 • 800 gram broccoli
 • 8 stuks zongedroogde tomaatjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 200 gram champignons
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eetlepels grove mosterd
 • 100 gram geraspte kaas
Bereiding:
 
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Snijd de stelen van de broccoli af en snijd deze in stukken. Breng een pan met bodem water en zout aan de kook, voeg de aardappels en de broccolistelen toe en kook ze in 20 minuten gaar.
Verdeel intussen de broccoli in kleine roosjes. Breng een andere pan met ruim water aan de kook, voeg de broccoliroosjes toe en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur uit en laat de roosjes in 2-3 minuten beetgaar worden. Giet de roosjes af en laat ze uitlekken in een vergiet.
Snijd de tomaatjes in kleine stukjes, maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de champignons met de knoflook uit de pers goudbruin, bestrooi ze met peper.
Giet de aardappels af (vang het kookvocht op) en stamp ze met een stamper tot een grove puree. Meng de mosterd erdoor en zoveel kookvocht toe tot de stamppot lekker smeuïg wordt. Schep de tomaatjes en de broccoliroosjes erdoor en breng op smaak met zout en peper, verdeel de champignons erover en bestrooi met kaas.
 
Tip: Omdat mijn vriend geen kaas lust en toch wel heel erg graag vlees wil eten, serveer ik de stamppot met gekruide worstjes. 

Reacties