Gezond en lekker: Havermoutpap met appeltaartsmaak

Leuk artikel op www.nu.nl: Elke dag een kommetje havermoutpap zou wel eens de sleutel tot een lang en gezond leven kunnen zijn. Voor het eerst is de gunstige impact op lange termijn aangetoond. Dit meldt The Telegraph, op basis van onderzoek van de Amerikaanse universiteit Harvard.

De wetenschappers van de universiteit volgden gedurende 14 jaar meer dan 100.000 mensen om hun eetgewoonten en gezondheidstoestand in kaart te brengen. 
Volgens de onderzoekers is het eten van slechts 28 gram per dag (wat overenkomt met een kommetje) voldoende om het risico op hartfalen met 9 procent te verminderen en het sterfterisico met 5 procent. 
 
Het is al langer bekend dat volwaardige granen gezond zijn, maar voor het eerst heeft een studie uitgewezen dat de pap een zeer gunstige impact kan hebben op de lange termijn. Naast havermoutpap worden ook bruine rijst en andere volwaardige granen genoemd.
"Indien meer mensen op het eten van dergelijke granen zouden overschakelen, zouden duizenden levens kunnen gered worden", aldus de onderzoekers.
 
Dus daarom nog een lekkere variant van deze gezonde pap, want afwisseling is ook goed en raak je er niet zo snel flauw van. Ik kwam dit recept tegen op de Facebookgroep van suikervrij eten, dit past dus goed binnen mijn levensstijl.
 
foto van Willy Gijsman.
Ingrediƫnten:
  • 1 appel
  • 300ml magere melk
  • 75g havermout
  • handje rozijnen
  • kaneel
  • 1 dessertlepel honing
Bereiding:
 
Doe de havermout vlokken in de blender en maak er meel van. Snijd de appel in stukjes en bak deze in een pannetje samen met een handjevol rozijnen met een klein beetje (kokos)olie of (room)boter totdat ze mooi bruin kleuren en de rozijntjes en appel lekker zacht zijn. Ongeveer 2 minuten bakken is voldoende om de smaak omhoog te halen. Voeg de melk toe en vervolgens de havermout en roer alles goed door elkaar. Breng dit aan de kook en blijf roeren. Kook totdat de pap na een paar minuten de juiste dikte heeft. Voeg dan naar smaak kaneel en honing toe.

Reacties