Gezond: Appelcider azijn

In het pakket met biologische boodschappen dat ik een week of wat terug gewonnen heb zat een flesje appelcider azijn. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik heb het gebruikt om een dressing mee te maken, in combinatie met olijfolie en kruiden, dat smaakte erg lekker fris over de ijsbergsla. 

Maar wat kun je er nog meer mee? Er ging een wereld voor me open toen ik op zoek ging naar het gebruik van appelcider azijn. Het heeft de naam nogal een veelzijdig wondermiddel te zijn. Waarom?


Appelcider azijn is de nieuwe superfood obsessie. Iedere dag een shot appelcider azijn is geweldig voor je gezondheid, en nog eens relatief goedkoop ook! 
Appelazijn (gemaakt van appels) is voor toepassingen effectief: voor je huid, je haar, je huis, je huisdieren en natuurlijk de doodnormale salade. Biologisch, organisch, ongefilterd en ongepasteuriseerd, appelazijn is ontzettend veelzijdig en gezond. Het is niet voor niets de nieuwste superfood rage.

Lang leve de appelazijn is het motto: het simpele wondermiddel om af te vallen. Appelazijn vermindert vetopname in het lichaam én zorgt voor meer energie. Het verlaagt het cholesterolgehalte en bevordert de vetafbraak. Het remt je hongergevoel en bevordert de spijsvertering/stofwisseling en kan het lichaam ontgiften/ontslakken. Ook draagt het bij aan een mooie gladde huid en maakt het je buik strakker.

Appelazijn wordt ook wel ‘appelcider azijn’, ‘appel azijn’, ‘ACA’, en ‘ACV’ genoemd. Het is voor een paar euro te koop bij de meeste supermarkten (voor ongeveer € 2-5) en bij zo goed als alle natuurwinkels en speciaalzaken op het gebied van biologische voeding. Albert Heijn verkoopt het als ‘Biologische appelcider azijn’ en het is te vinden bij de ‘Olijfolie en Azijn’.

Appelcider azijn kan helpen bij gewichtsverlies

Appelcider azijn is een wondermiddel voor je spijsvertering en kan dus helpen bij gewichtsverlies. Het zit in veel afslankproducten, capsules en tabletten. Het versnelt je stofwisseling en vermindert het hongergevoel. Gewicht verliezen op een natuurlijke manier dus.

Daarnaast heeft appelcider azijn een urine afdrijvende werking en helpt het te ontslakken. Voedingsvetten worden minder door je lichaam opgenomen als je (verdunde!) appelcider azijn inneemt en het bevordert de vetafbraak.

Breng je innerlijke balans op orde met appelazijn

Naast afvallen met appelcider azijn heeft het nog meer gezondheidsvoordelen. Je lichaam streeft er naar een natuurlijk evenwicht te bereiken in de stoffen in je lichaam. Appelcider azijn helpt het lichaam om op een gezond pH-niveau te blijven. Onderzoek toont aan dat een hogere zuurgraad (lagere pH) leidt tot een gebrek aan energie en hogere kans op infecties.

Het helpt je lichaam te ontgiften (detoxen)

Onderdeel van het beheren van je pH-niveau, helpt appelcider azijn je lichaam om te ontgiften. Onderzoek heeft aangetoond dat het de bloedsomloop kan stimuleren en de lever helpt met detoxen.

Appelcider azijn is goed voor je lymfesysteem

Dit wonderazijn helpt om slijm in je lichaam op te lossen en je lymfeknopen te reinigen. Geloof het of niet, onderzoek suggereert dat appel cider azijn kan helpen met allergieën vanwege zijn vermogen om slijm en sinus congestie te verminderen. Daarnaast helpt het bijbehorende symptomen te verminderen, zoals keelpijn en hoofdpijn.

Het helpt tegen candida

Dit azijn is rijk aan natuurlijke enzymen die kunnen helpen je lichaam te ontdoen van candida-gisten. Candida (schimmelinfectie) veroorzaakt symptomen van vermoeidheid, een verminderd geheugen, verlangen naar suiker en gistinfecties.

Verminder brandend maagzuur

Het klinkt vreemd, om een zuur te gebruiken om maagzuur te verhelpen. Uit onderzoek blijkt echter dat het azijn helpt tegen maagzuur door lage zuren te verminderen en zodoende maagzuur op te lossen. Het helpt direct nadat je 2 theelepels appelcider azijn hebt ingenomen met een glas water.

Appelazijn tegen kalknagels

Nog een voorbeeld van de veelzijdigheid van appelcider azijn: het geneest kalknagels. Doe enkele dagen lang iedere dag een druppel op de kalknagel. Na enkele dagen wordt de kalknagel minder!

Tip:

Neem de appelazijn niet puur in; het is niet lekker maar ook niet goed voor je maag en slokdarm. Verdun appelazijn die je inneemt altijd met water, appelsap of thee.


Reacties