DIY: Stoer tv meubel maken

Al zo lang we hier wonen willen we al een ander tv meubel. Het Ikea-exemplaar heeft de tand des tijds niet erg goed doorstaan, met een verhuizing en twee kinderen is de levensduur niet erg lang. Op zoek naar iets anders dus. Héél veel prachtige meubels gevonden, maar ook met een bijbehorend prijskaartje helaas. Dat moet toch anders kunnen? Jazeker. Ik kwam op de site van vtwonen.nl deze leuke DIY tegen, ik vind 'm erg gaaf en het lijkt me niet al te moeilijk.


Als je dit tv-meubel bekijkt, lijkt het een robuust ding van zware materialen. Niets is minder waar. Het meubel is gemaakt van steigerhouten planken. De planken zijn geplaatst tegen het blad en de poten, waardoor het robuust oogt. De poten zijn dus hol van binnen.

Benodigdheden:

Voor het blad: 3 steigerplanken van 500 cm lang, 20 cm breed en 3,2 cm dik.
Voor het voor- en achteraanzicht van het blad: 2 steigerplanken van 500 cm lang, 10 cm breed en 3,2 cm dik. Je kunt die van 20 cm breed dus doormidden laten zagen.
Voor de 3 poten: 24 planken (8 per poot) van bijvoorbeeld 50x20x3,2 cm.

Werkwijze:

Het blad maak je van 3 planken van 20 cm naast elkaar.
Verticaal zet je daar 3 planken tegenaan. De planken moet je wel op maat afzagen, afhankelijk van de gewenste hoogte van het tv-meubel. Bijvoorbeeld op 50 cm.
Aan elke zijkant zet je verticaal ook een plank van 20 cm breed en 50 cm hoog.
Doe dit ook aan de andere kant van het blad.
De lat van 10 cm breed plaats je aan de voorkant van het blad, zo lijkt het alsof het een massief blad van 10 cm dik is. Dit doe je ook aan de andere kant van het blad.
Nu moet je de poten aan de beide zijkanten dicht maken, alsof het een massieve poten zijn. Dit doe je door aan iedere kant 3 planken van 50 cm, min de plankdikte van 3,2 cm, onder het blad te plaatsen. De poot is dan een dikke gesloten rechthoek bestaande uit verticale planken.
Voor extra stevigheid kun je in het midden van het blad op dezelfde manier nog een poot maken. Zo krijg je ook een leuke vakverdeling, waar je bijvoorbeeld kratjes tussen kunt schuiven.


Reacties