Brief aan de leidsters van de peuterspeelzaal

Lieve Chantal en Brenda,

Dank jullie wel voor de grote bijdrage die jullie hebben geleverd aan de ontwikkeling van R.. Hij kwam een jaar geleden bij jullie met een VVE-indicatie doordat hij een broer heeft met ontwikkelingsstoornissen en een verstandelijke handicap en een moeder met een depressie.

Ik was bang dat dit hem zodanig zou hinderen in zijn ontwikkeling dat hij op sociaal emotioneel gebied tekort kwam, daarom besloot ik een indicatie aan te vragen bij het consultatiebureau; mijn zorgen werden erkend door de verpleegkundige en de indicatie was zo geregeld.

Hij kwam binnen als een peutertje dat alleen door zijn ouders te verstaan was, nog niet zindelijk was en weinig tot geen ervaring had in het spelen met kinderen van zijn eigen leeftijd en ontwikkelingsniveau; hij gaat nu weg als bijna-kleuter die binnen een week dag-en-nacht zindelijk werd, een grote woordenschat heeft en, het meest belangrijk, ervaring heeft in het omgaan met kinderen van zijn eigen leeftijd.

Het is een bij vlagen eigenwijs mannetje dat goed weet wat hij wil en vaak ook voor zichzelf weet op te komen, hij heeft de uitdaging gehad bij jullie die hij overduidelijk nodig heeft en ik zie zijn basisschoolperiode nu met vertrouwen tegemoet.

Hij is een sociaal mannetje geworden die graag met andere kinderen speelt, hij weet nu dat vriendjes niet alleen “papa en mama en L.” zijn (want vriendjes zijn de mensen met wie je graag speelt), maar voornamelijk leeftijdsgenoten met dezelfde interesses en hij ging elke dag dat hij heen mocht met veel plezier naar de peuterspeelzaal.

Bedankt voor het luisterende oor voor al mijn vragen en voor de oprechte interesse die jullie ook toonden in L.. Bedankt voor het verschil dat jullie hebben gemaakt in ons leven.

Veel liefs,


Debbie en R.

Reacties