12 Leuke en budgetproof dingen om te doen in de meivakantie

Meivakantie! 


De ene school doet 2 weken, de andere 1 week. Mijn jongste heeft nu een week vakantie en in juni ook nog een weekje met Pinksteren.
Wat te doen in de vakantie? Het ene kind redt zichzelf prima en hoeft niet bezig gehouden te worden (mijn oudste), het andere kind wil het liefst alles samen doen met je en komt niet verder dan op de bank hangen met de tablet (de jongste).

We hebben het geluk kinderen in de buurt te hebben waar hij graag mee speelt, ze spelen ook graag en vaak buiten (gelukkig!). Met een (loop)fiets, step, stoepkrijt, onze achtertuin en een bal tot hun beschikking kunnen ze zich prima vermaken.

Voor de dagen dat het weer niet zo goed is of je er lekker op uit wilt het je kind(eren) heb ik overzicht gemaakt van leuke dingen die budgetproof zijn.


1. Ga naar een tulpenpluktuin! Van half april tot begin mei kun je voor een klein bedrag zelf een prachtige bos tulpen plukken. Gewoon even googelen voor een pluktuin bij jou in de buurt. Ik ging de speciale kinderdag heen afgelopen zaterdag, mijn  jongste heeft zich ook erg vermaakt op de springkussens en het parcours met trapskelters.

Ik zie in mijn Facebookfeed verschillende prachtige foto's voorbij komen van de kleurrijke velden vol tulpen, in Drenthe is zelfs een heuse bollenroute om met de auto te rijden. Het is ook een zeer geschikte plek om een fotoshoot te doen natuurlijk!


2. Lekker knutselen. "Oh, nu kan ik nog de kikkervisjes maken die nog op het werkte moesten eigenlijk. Dan ga ik juf Joke vertellen na de vakantie dat ik hem toch nog afgemaakt heb!"
Voor ideeën raad ik zeker Pinterest aan. Bijvoorbeeld deze regenboog, die zal mijn jongste direct willen maken. Of zoek gewoon op 'knutselen met papier voor kinderen'.


3. Aan de slag met Lego.
Deze politietruck hebben ze lang geleden gekregen en gebouwd, maar zoals dat gaat met kinderen (hier in elk geval) wordt de truck na een tijdje vermaakt tot een ander bouwwerk.
Alle blokjes weer bij elkaar zoeken met behulp van het boekje en weer bouwen maar! Daar is R. wel een ochtendje mee zoet.


En dit is de status een dag later. Tsja.


4. Samen een lekker toetje maken doet het hier altijd goed. Heel simpel: Kookpudding met (plantaardige) melk, afkoelen en versieren met wat jam/hagelslag/slagroom. Kleine moeite, groot plezier.


5. Koekjes bakken natuurlijk! Of kruidnoten; ik scoorde deze pot bakmix voor €0,50 bij Hema. Want het kruidnotenseizoen is natuurlijk al lang voorbij, maar hee, boeiend! Kruidnoten zijn de enige koekjes die L. lust, we eten hier het hele jaar door kruidnoten. ;) 


6. "Oh, ik wil óók Thomas and Friends Duplo", jongste na het zien van een YouTube filmpje hierover. 
Prima, dan maken we dat toch? L. is reuze in zijn nopjes met het resultaat. Hij bouwt de locomotief, ik maak het gezichtje.
"Ja! Nu ook Percy! En James! En Gordon!" 
Zoveel lol voor €0,00. Geweldig. 


7. Het bos in! Loop een wandelroute, favoriet bij mijn kinderen; de gekleurde paaltjes zoeken. Of ga geocachen: Puzzelen en schatzoeken in één.


8. Fietsen! Voor een boodschap in de stad, naar opa en oma, om treinen te bekijken; we gaan graag fietsen.


 In de vakantie kan alles in een wat lager tempo en kan R. zelf op de fiets naar de stad. Echt verder dan 4 kilometer houdt hij nog niet vol, dus in dat geval pakken we lekker de tandemfiets.


Zo kom je bijvoorbeeld onderweg een zwanenpaar met een nest tegen. En leren de kinderen direct dat je niet te dichtbij moet komen als ze broeden; vader zwaan was érg waaks en agressief. Erg indrukwekkend voor de kinderen.9. Meld je kinderen aan bij de #bijenbrigade van OERRR en vraag een gratis actiepakket aan. Hierin zitten bloemenzaadjes en uitleg hoe bloemenbommetjes te maken, een bijenhotel te maken en 3 activiteitenkaarten.


10.  Neem je kinderen mee naar de kringloopwinkel en laat ze zelf iets uitzoeken. Met een beetje sturing van mij (Nee R., een druktol ben je iets te groot voor. Nee L., die auto heeft geen wielen, die gaan we niet kopen.) vonden ze heel leuke boeken, een houten mozaïek spel en een paardenkar. Totale kosten: €5,25. L. is intens gelukkig met zijn boek over treinen, R. is heel happy met zijn nieuwe Borre boekje.


11. Of duik eens in de koopjeshoek bij de Kruidvat. 3 houten dinopuzzels voor €0,50 per stuk. Daar zijn we ook wel een dagdeel zoet mee! Dat doet het ook erg leuk als kinderkameraccessoire, zo'n houten dinoskelet.

12. Eropuit gaan naar een museum, indoor speeltuin of attractiepark is natuurlijk ook leuk om te doen af en toe. Via De Leukste Deal of Social Deal kun je regelmatig entreekaarten met 50% korting scoren, bijvoorbeeld voor de indoor speeltuin Cowboys & Indianen. De kinderen vinden dat fantastisch. Ik iets minder, haha.


En soms moet je gewoon echt even bijtanken en een middag slapen op de bank. En dat kan, want het is vakantie!

Heb jij nog aanvullingen of  leuke budgetproof tips?

Reacties

Unknown zei…
Leuke tips, de kinderen hebben veel plezier op de foto's te zien...