Mijn detox-5daagse-avontuur met Frecouis slowjuiceVan een vriend kreeg ik een doos vol flesjes groentesap, van het merk Frecouis. Ik had er al eens van gehoord en me er in verdiept wat dat nou precies was, een keer een detox doen leek mij wel wat.

De prijs van de flesjes (bijna €4,- per flesje) was een grote drempel voor me, ik heb WIA omdat ik afgekeurd ben (want depressie en PTSS hinderen mij zodanig in mijn dagelijkse leven dat werken niet mogelijk is) en dat betekent keuzes maken en niet alles zomaar kunnen bestellen.

Hoe bijzonder toevallig dat die vriend van mij een doos vol kreeg, er één proefde, besloot dat dat niets voor hem was en het bij mij langs bracht "want dat lijkt me nou echt iets voor jou". Een érg royaal cadeau, ik kreeg 43 flesjes, dus reken maar uit!

Ik besloot een detox te doen door 7 flesjes per dag te drinken, om de 2 uur een flesje, van 8.00 tot 20.00 uur. Verder alleen thee en water, dus géén koffie (normaal wel 8 kopjes per dag) en géén alcohol (normaal wel 2/3/4 glazen wijn per dag). Niet meer snoepen en snacken. En ook het hardlopen op een wat lager pitje, want rennen op groentesapjes en water lukt niet kwam ik de eerste dag achter. ik ben na 3 kilometer naar huis gestrompeld, haha.

Dag 1 ging het best oké. Ik begon wel met een redelijk pittig sapje, met onder andere zuurkool erin. Het was even wennen, de smaak van de sapjes zal ik maar zeggen. Ik deed nog een poging tot hardlopen, maar dat ging voor geen meter. Het kan ook zijn dat mijn spieren nog niet helemaal hersteld waren van de 19 kilometer obstakelrun die ik die zaterdag ervoor had gedaan trouwens.

Dag 2 en 3 was ik echt hangry. Honger en chagrijnig(er), een kort lontje en ook hoofdpijn. Man, wat heb ik mijzelf vaak vervloekt die dagen. Maar ik wilde persé niet stoppen, want dan had ik gefaald en dat is geen optie natuurlijk.
Ik heb wat nectarines gegeten omdat:
1. Ze overrijp waren. Weggooien is zonde, ik haat voedselverspilling.
2. Ze echt goddelijk roken. Want zo rijp dat ze heerlijk geurden.
3. Ik duidelijk moest afkicken van suikers. Want ik voelde me een stuk beter na 4 nectarines.

Dag 4 en 5 waren een eitje. Het hongergevoel was weg, de sapjes smaakten me allemaal ineens heerlijk en ik was erg content met wat de weegschaal aangaf. Ik verloor namelijk maar liefst een kilo per dag!

Niet zo gek als je bedenkt dat de sapjes tussen de 28 en 72 kcal per flesje hebben, ik leefde dus op zo'n 350 kcal per dag. Dat afvallen was echt een heel goede motivatie, ik was op dag 6 ook echt wel weer bang om te gaan eten. Straks vliegt alles er weer bij, dat is uiteraard niet de bedoeling!
Maar mijn darmen lagen ook al 5 dagen stil, als je niets eet hebben je darmen niet te verteren, logisch. Ik had nog voldoende sapjes om nog 2 dagen te sapvasten, maar dat heb ik toch maar niet gedaan. Gewoon weer rustig aan beginnen met gezond eten, ik moet niet doorslaan. Hoewel, nog 10 kilo eraf zou wel gezond zijn voor me, maar dat moet ik dan op een minder crashdieet-achtige manier doen.

Na 5 dagen 35 legen flesjes en -5,4 kg
Ik heb de app Cronometer geïnstalleerd en hou nu trouw bij wat ik de hele dag eet, drink en beweeg. Mijn porties heb ik gehalveerd, ik schep maar 1 keer op en denk goed na wat ik in mijn mond stop. Want alles in de app moeten noteren is behoorlijk confronterend kan ik je zeggen, haha.

Obsessief? Ja, dat is het wel nu. Maar dat is gezonder dan alle emoties weg eten door me maar vol te proppen tot ik niets meer voel en wegdrinken totdat ik verdoofd ben. Ik heb inmiddels een heus alcoholprobleem, officieel DSM-5 gediagnosticeerd. Heavy, vind ik.
Gevoelens zijn eng, maar als ik ze niet aanga blijf ik vast zitten op dit punt en blijft het een vicieuze cirkel waarbij ik alleen maar dikker en ongelukkiger word.

Zou ik het weer doen? Absoluut. Dit is een ideale manier om te ontgiften, ik merk nu dat ik helemaal geen koffie nodig heb om wakker te worden 's ochtends, weet het belang van voldoende drinken (dat remt het hongergevoel ook. Honger is vaak ook gewoon dorst) en ben natuurlijk zeker blij met een paar kilootjes eraf.

Ik zou dan wel de officiële detoxkuur bestellen bij Frecious, met shots en soepen in plaats van alleen maar slowjuice sapjes. Ik ben benieuwd of dat makkelijker vol te houden is en wat het effect van de shots is op mijn lijf en gezondheid. Wie weet, ooit. 😉

Reacties