Gezond en lekker: Boerenkool-preisoep

 

Een tijd geleden mocht ik bij iemand heel veel gesneden groentes ophalen, dat was over van een festival wat hier in de buurt gehouden is. 
Ik heb echt wel 50 a 60 kg groentes meegekregen en toen meteen maar alle buren opgetrommeld en dit verdeeld onder mijn buren en familie. Want eten weggooien, dat kan toch echt niet vind ik.

Afijn, alle gangbare groentes zoals bloemkool, broccoli, zoete aardappel, wortel en ui is vlot opgegaan. Waar ik nog wel behoorlijk wat van over heb is prei, ik heb zeker nog een kilo gesneden prei in de vriezer liggen. Daarom dacht ik, laat ik er eens soep mee maken. Dat zal vast wel lekker zijn en gezond bovendien. Ik ben gek op soep en kan dit elke dag wel eten.
Even googelen en logisch nadenken leverde dit recept op, geïnspireerd op deze van Jamie Oliver. Ik heb er mijn eigen vegan draai aan gegeven en eet het met wat speltbroodjes met filet americain van De Vegetarische Slager.

Ingrediënten:

  • 400 g prei
  • olijfolie
  • 400 g aardappels (ik gebruikte een zakje krieltjes)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 250 g boerenkool (uit de diepvries)
  • dille
  • peper

Bereiding: 


Maak de prei goed schoon, snijd ze in dunne ringen en zet ze met 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan op matig vuur. Blijf 10 minuten regelmatig roeren.
Voeg de in stukjes gesneden aardappelen of krieltjes erbij, giet de bouillon erbij en laat het geheel 15 minuten flink koken.
Voeg de boerenkool toe en kook dit nog 10 minuten met het deksel op de pan mee.
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Breng op smaak met dille, peper en evt. wat zout.


Reacties