Gezond en lekker: Homemade appelmoesEigenlijk durf ik er haast niet een blogpost aan te wijden, want het is zo simpel om zelf appelmoes te maken, dat iedereen wel kan bedenken hoe dat moet volgens mij. Behalve ik dan. Ik had het nog nooit eerder gedaan moet ik bekennen.Buitenbeentjes

Totdat ik een zak appels kocht bij Lidl, een zak buitenbeentjes à 3 kg voor €1,99. Deze appels waren wat groter dan normaal en zoeter, doordat ze langer aan de boom hadden gehangen. Schijnbaar niet goed genoeg om als normaal te verkopen, er moest het etiket "buitenbeentje" aan.

Koel en donker bewaren?

Prima, met 3 kg kunnen we even vooruit dacht ik. Lekker koel weggezet in de trapkast was het toch zeker wel enkele weken of misschien zelfs wel maanden goed?
Niet dus. Een week later zag ik ze weer staan en bleken er al enkele appels zachte bruine plekken te hebben! Dat was niet de bedoeling! Gauw verwerken dus en de bruine plekken er maar af snijden.

Appelmoes dus

Appelmoes werd het omdat ik alles in één keer moest verwerken. In de soeppan van 5 liter pasten de stukjes net. Suiker heb ik niet toegevoegd, in de appels zelf zit al voldoende suiker, nietwaar? En de kaneelstokjes die ik mee kookte maken het ook net wat zoeter.

Dus hoe maak je appelmoes?


  • appels, geschild en in stukjes. Ik had 3 kg elstar.
  • 2 kaneelstokjes. Of een snuf kaneel naar smaak, net wat je in huis hebt.
  • scheutje vanillearoma (zelfgemaakt van wodka en vanillestokjes) 
  • scheut water
Doe alles in een grote pan, breng aan de kook en laat ca. 15 minuten koken, totdat het zacht genoeg is naar jouw smaak. Ik kookte het wat langer door omdat ik er geen stukjes meer in wilde, mijn kinderen verafschuwen dat namelijk. 

Tsja, maffe kinderen, I know. Structuur van voedsel is een dingetje bij beide. Één van de twee heeft een geldig excuus, haha.

Als je de appelmoes klaar hebt en meteen in schone glazen (weck)potten doet (let op, het glas wordt gloeiend heet met het inscheppen), tot de rand vult, het deksel erop doet en op de kop zet om af te koelen heb je meteen een voorraadje. 
De potten appelmoes zijn zeker maanden houdbaar. Handig hè, dat wecken of inmaken. En zo simpel om zelf te doen. 😊

Reacties