Doorgaan naar hoofdcontent

Gezond en lekker: Homemade appelmoes



Eigenlijk durf ik er haast niet een blogpost aan te wijden, want het is zo simpel om zelf appelmoes te maken, dat iedereen wel kan bedenken hoe dat moet volgens mij. Behalve ik dan. Ik had het nog nooit eerder gedaan moet ik bekennen.



Buitenbeentjes

Totdat ik een zak appels kocht bij Lidl, een zak buitenbeentjes à 3 kg voor €1,99. Deze appels waren wat groter dan normaal en zoeter, doordat ze langer aan de boom hadden gehangen. Schijnbaar niet goed genoeg om als normaal te verkopen, er moest het etiket "buitenbeentje" aan.

Koel en donker bewaren?

Prima, met 3 kg kunnen we even vooruit dacht ik. Lekker koel weggezet in de trapkast was het toch zeker wel enkele weken of misschien zelfs wel maanden goed?
Niet dus. Een week later zag ik ze weer staan en bleken er al enkele appels zachte bruine plekken te hebben! Dat was niet de bedoeling! Gauw verwerken dus en de bruine plekken er maar af snijden.

Appelmoes dus

Appelmoes werd het omdat ik alles in één keer moest verwerken. In de soeppan van 5 liter pasten de stukjes net. Suiker heb ik niet toegevoegd, in de appels zelf zit al voldoende suiker, nietwaar? En de kaneelstokjes die ik mee kookte maken het ook net wat zoeter.

Dus hoe maak je appelmoes?


  • appels, geschild en in stukjes. Ik had 3 kg elstar.
  • 2 kaneelstokjes. Of een snuf kaneel naar smaak, net wat je in huis hebt.
  • scheutje vanillearoma (zelfgemaakt van wodka en vanillestokjes) 
  • scheut water
Doe alles in een grote pan, breng aan de kook en laat ca. 15 minuten koken, totdat het zacht genoeg is naar jouw smaak. Ik kookte het wat langer door omdat ik er geen stukjes meer in wilde, mijn kinderen verafschuwen dat namelijk. 

Tsja, maffe kinderen, I know. Structuur van voedsel is een dingetje bij beide. Één van de twee heeft een geldig excuus, haha.

Als je de appelmoes klaar hebt en meteen in schone glazen (weck)potten doet (let op, het glas wordt gloeiend heet met het inscheppen), tot de rand vult, het deksel erop doet en op de kop zet om af te koelen heb je meteen een voorraadje. 
De potten appelmoes zijn zeker maanden houdbaar. Handig hè, dat wecken of inmaken. En zo simpel om zelf te doen. 😊

Reacties

Populaire posts van deze blog

DIY: Bloempotten opknappen door te schilderen

Groen in huis, ik hou er van. Mijn collectie wordt steeds groter, met ook steeds grotere planten. Grote planten vragen om grote potten en daar ga ik graag naar op zoek bij de plaatselijke kringloopwinkels. Dat scheelt in aanschaf (meestal) en het scheelt het aanboren van nieuwe grondstoffen, wat beter is voor onze planeet, nietwaar?

Traktatie: Spectaculaire stroopwafels

Kom je ook wel eens iets tegen in een winkel waarvan je denkt: " Hee, dat kan ik zelf toch ook wel maken?" Dat was bij mij het geval toen ik de rijkelijk versierde stroopwafels tegenkwam in de supermarkt. Wat een leuk idee, een stroopwafel dopen in chocolade en dan dippen in discodip. Dat is toch wel een heel lekkere traktatie, nietwaar?

DIY: Matrasje + kussen voor Wobbel

De Wobbel, wie kent hem niet? Ik ben fan sinds de start, een tof product en heel toffe mensen die dit op de markt gebracht hebben, dat weet ik omdat ik ze namelijk ook ontmoet heb enkele jaren geleden. Zie mijn review van 5 jaar geleden!   (ik wist nog niets van videobewerking, sorry 😬) We hebben de original én de XL, vooral de XL is populair hier in huis. Niet alleen de kinderen, maar ook vriendlief en ik staan er regelmatig op, telefoneren gaat net wat fijner al wiegend op de wobbel, haha.