Opruimen en minimaliseren, Netflix en schaamte.


Grappig dat zoiets als een keuze voor Netflix je kan inspireren tot het opruimen en minimaliseren van je huis. We namen een betaald abonnement op Netflix, we delen het met mijn ouders om de kosten lager te houden. Is het nodig, Netflix? Nee maar interessant, leuk en inspirerend is het wel.

Terug naar de basis

De afgelopen jaren was mijn doel om zo min mogelijk maandlasten te hebben en heb ik getracht zoveel mogelijk overbodige zaken te schrappen. Dat is fijn, we realiseren ons nu zeker hoe weinig we eigenlijk nodig hebben en ik geniet nu erg van niet-noodzakelijke maar wel prettige dingen als een Netflix abonnement.


Gunnen

Het is ook een kwestie van jezelf iets gunnen, soms mag dat best. Dat moet ik leren, altijd is het veroordelende stemmetje aanwezig: "Je hebt het niet nodig, het is overbodige luxe, jij hebt een uitkering en mag je geen luxe veroorloven, dat verdien je niet, er zijn zoveel mensen die het zoveel slechter hebben", eindeloos lang gaat dit dan door.

Schaamte

Ik schaam me ook vaak er voor dat we het zo goed hebben. Ondanks dat W. enkele tientjes meer dan het minimum verdient (mijn bruto WIA uitkering van een parttime baan in het onderwijs is hoger dan zijn bruto maandloon voor een fulltime baan) en ik een arbeidsongeschiktheidsuitkering heb redden we ons prima. We hebben een leuk twee-onder-een-kap huis, kunnen onze jaarpremie van de verzekeringen altijd ineens betalen en rijden zelfs in een superfijne luxe gezinsauto die we voor een heel schappelijke prijs van een kennis hebben kunnen kopen vorig jaar.

Prioriteiten

Het is een kwestie van prioriteiten stellen, daar ben ik heel goed in geworden inmiddels. Ik koop zo veel mogelijk tweedehands, let goed op aanbiedingen en probeer zo weinig mogelijk niet-noodzakelijke spul te kopen. Lekker een dagje winkelen is ook niet meer aan mij besteed, als ik iets nodig heb koop ik het wel, zomaar de stad in gaan zorgt vaak voor onnodige aankopen. Alleen bij kringloopwinkels kan ik me wel goed vermaken met rondneuzen tussen de spulletjes.

Kleding

Ik moet ook zeggen dat ik veel geluk heb dat ik heel mooie kleding (Expresso!, Sandwich!) van mijn moeder krijg, ze is nogal afgevallen en heeft dus kleding over. Vriendlief past nog steeds in dezelfde maat als 15 jaar geleden, zijn merkkleding (Ralph Lauren, Hilfiger) gaat echt ook al zo lang mee. En alle kleding van L. bewaar ik voor R. Dat scheelt aanzienlijk uiteraard. 

Tidying Up with Marie Kondo 

Op Netflix ontdekte ik de serie van Marie Kondo: Tidying Up. Ik heb de afleveringen in twee dagen allemaal gekeken geloof ik, wat een leuke en inspirerende serie (dat is zo fijn aan Netflix, alles ineens kunnen kijken achter elkaar). Heel positief en zonder oordeel helpt Marie Kondo met de KonMarie methode om mensen hun huis op te laten ruimen en hen tot inzicht te laten komen hoe het zover heeft kunnen komen. Ze doet het niet vóór hen maar laat hen zelf ervaren dat het lichter leven is zonder de extra ballast van een overvol huis.

Consumed

Na Marie Kondo kwam de serie Consumed, daar zit ik nu nog middenin. Die serie is wat extremer en wat minder vriendelijk. Ze helpen de mensen absoluut, het gaat over mensen wiens relaties en leven echt onderdoor gaan aan de chaos van spullen en verzamelwoedes in hun huis. Het is wel wat veroordelend en ze maken echt gebruik van shock therapie door het volledige huis leeg te halen en als voorwaarde te stellen dat 75% van de spullen echt weg moet. Maar ongelooflijk om te zien, er zit zoveel emotie aan de spullen, het hoarden is een symptoom van onverwerkt verdriet.

Aan de slag

Dat zette me wel aan het denken en inspireerde mij om zelf thuis aan de slag te gaan, op de KonMarie manier. Brengt dit item me blijdschap, wil ik dit meenemen naar de toekomst? Je kijkt niet alleen of het praktisch is (past het) maar ook of het je een positief gevoel brengt. Wat vind ik echt leuk?
Het is een goede manier om mijn onrustige gevoel weg te drukken, ik ben erg onrustig omdat we vol spanning moeten wachten 6 weken lang of de nieuwe indicatie voor L. goedgekeurd gaat worden. Er hangt nogal wat vanaf, ik slaap er slecht door. Wegdrukken is niet de beste oplossing, wel praktisch voor nu. Hallo opgeruimd huis!

Ik neem je mee in mijn huis en kasten, na KonMarie:

Ik haalde één van de twee grote Ikea fauteuils weg in de woonkamer (zie bovenste foto). Wat een ruimte! We kunnen dansen in de kamer nu, haha.


De kabeltjeslade is georganiseerd en gecategoriseerd. Geen grote kluwen snoeren meer, maar in een oogopslag is het duidelijk wat het is.


Sport- en kluskleding netjes in dozen en per categorie gesorteerd.


Alles per categorie gesorteerd en neergelegd/-gehangen. Ik word zo blij elke keer dat ik mijn kast open doe! Wat een ruimte nu de schoenen onderin de hangkast staan. Niet volledig gevouwen volgens de KonMarie methode, maar voor nu is het overzichtelijk genoeg voor mij.


De kledingkast van mijn oudste zoon, hij was net toe aan een nieuwe maat dus een mooie gelegenheid alles uit te zoeken en op te ruimen.


De kapstokken in de gang en dan met name de mandjes ben ik nu erg blij mee. Alle handschoenen, mutsen en sjaals liggen per categorie bij elkaar. De sjaals zijn mooi opgerold en in een mand gestopt, zo is er makkelijk te zien wat welke sjaal is en neemt het minder ruimte in dan wanneer het in de mand gepropt wordt. Rechts onderin zie je de sloffenmand. Voor iedereen ligt daar één paar sloffen in, wie er meer heeft heeft dat boven op zijn eigen kamer. Aan de kapstok hangen de jassen die we ook daadwerkelijk dragen nu, alleen winterjassen dus.


Knutselen en kleuren is veel leuker wanneer je het zo kunt pakken en direct ziet wat je pakt. Ook worden spelletjes meer gespeeld als het makkelijk toegankelijk is voor de kinderen.


Met twee extra planken aan de muur (die we toch al in de schuur hadden liggen) is er zoveel meer opbergruimte voor het speelgoed voor de kinderen in de speelkamer gekomen.


Studieboeken

Het volgende project: Boeken en dvd's uitzoeken. Met name de boeken, is het echt nodig om de studieboeken van 15 jaar geleden nog te bewaren? Het kostte destijds een flinke duit, maar is het niet al erg verouderd inmiddels? En ga ik ze ook echt nog ooit openslaan? Ik werk niet meer, dus als naslagwerk is het niet nodig. Ik heb de keuze dus al gemaakt eigenlijk. Wat is een goede bestemming voor PABO boeken van 2003-2007, iemand een idee?

Effect op de kinderen

Het is voor vriendlief wennen dat veel dingen een andere, logische plek hebben; "dit lag hier gisteren nog, waar ligt het nu?", maar dat mag natuurlijk. De kinderen vinden het leuk en volgen mijn voorbeeld, "Ik ga mijn kamer ook opruimen" (R.) en "Ik ga wel stofzuigen!" (L.).
Dat is wel het allermooiste van dit alles, dat mijn kinderen geïnspireerd raken door mijn voorbeeld in plaats van hen te moeten verzoeken op te ruimen.

Relaxplek

Die ene Ikea fauteuil is een heerlijke relaxplek geworden, als je hem een kwartslag draait en de hocker ervoor zet kun je er fijn in zitten 's avonds bij de haard.
Of het kampvuur, zoals L. het noemt. Lekker ding is het ook, als ie het woord ervoor niet kent geeft hij het zelf maar een naam. We moesten er enorm om lachen, het kampvuur. Goed bedacht ook.

Stress bij kringloopwinkels

Ben jij al aangestoken door het KonMarie opruimvirus?
Naar het schijnt hebben kringloopwinkels problemen met de grote toevoer aan spullen door de opruimwoede in Nederland. Best bizar, toch?

Reacties