Groninger Museum: Bijzondere interactieve lichtkunst #leukmetkids


De jongste is twee dagen vrij vanwege studiedagen van school, een mooi moment om er op uit te gaan met zijn drieën. 


Ik heb een museumjaarkaart, omdat ik graag naar musea ga, vriendin H. en vriendlief hebben er ook één inmiddels. Het is toch wat laagdrempeliger een museum binnen te stappen als je een jaarkaart hebt vind ik, dan voelt het niet zo verloren als je slechts een uurtje rondloopt.

Ik had al gelezen dat er een heel bijzondere tentoonstelling van Daan Roosegaarde is in het Groninger Museum, iets wat ook mijn zoon erg zou aanspreken. Interactief, dus je mag, nou ja moet, zelf meedoen om het te ervaren.


Het is heel bijzonder, de verschillende ruimtes. In 1 ruimte kun je op de muur tekenen met behulp van de zaklamp van je smartphone, hoe leuk is dat?
In de tweede ruimte zijn grote en kleine bollen, die reageren op licht en aanraking.
In de derde ruimte zijn piepschuimachtige bolletjes, die heel mooi oplichten in het groene licht. Het doet denken aan sterrenstof of een magische onderwaterwereld.
In een andere ruimte word je gescand en laat je tijdelijke afdrukken achter op de blokken, het is heel leuk om er op te liggen en je silhouet achter te laten.


Roan vond het geweldig om te beleven, we hebben de tentoonstelling "Presence" tweemaal doorlopen omdat hij het zó leuk vond. Ik kan het je ontzettend aanraden om te bezoeken, neem vooral wél je kind(eren) mee.De tentoonstelling van Daan Roosegaarde was niet de enige, er is ook een tentoonstelling van en over Mendini, "Mondo Mendini". Hij is de ontwerper van het Groninger Museum, wist je dat? Het is een indrukwekkende verzameling Italiaans design met prachtige stukken van Mendini zelf en van degenen die hem inspireerden.


De kathedraal van mozaïek sprak Roan het meeste aan. Heel leuk is dat je op de kinderafdeling van het museum dit mozaïekpatroon na kunt leggen met een kralenplank. Zo wordt kunst heel toegankelijk voor kinderen vind ik.

Een bezoek aan een museum laat je nieuwe dingen zien, zet aan tot denken, laat je kennismaken met andere denkwijzes en verruimt je blik. Iets wat niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen heel goed is, nietwaar?


Reacties