DIY: Donker eiken lampenvoet metamorfose


Kringloopshoppen, ik vind het een leuke hobby. Ik mag graag een uurtje rondneuzen in de kringloopwinkel in mijn woonplaats. We hebben er twee zelfs, eigenlijk ga ik altijd naar de grootste zaak. Maar op zoek naar een witte bloempot en niet kunnen slagen bij de ene besloot ik een kijkje te nemen bij de andere kringloopwinkel. Daar vond ik wel de witte bloempot én liep ik tegen een donker eiken lampenvoet aan, een mooi klein formaat. Daar kan ik wel iets moois van maken, toch?
Wat ik wilde was de donkere laklaag verwijderen en dat gaat best makkelijk met behulp van Dasty, je weet wel - dat fluorgele schoonmaakmiddel van de Wibra. Naast ontvetten (vriendlief gebruikt het voor de riemschijven van de auto) kun je er ook lak- en beitslagen op hout mee verwijderen.

Ik heb eerst het snoer verwijderd en de lampenvoet met een sopje stofvrij gemaakt. Toen heb ik de voet ingespoten met Dasty, tot 3 maal toe. Wanneer het opdroogt lekker nog een keer inspuiten en een half uurtje geduld hebben. (Ik heb intussen een pan soep gemaakt)

Na enige tijd wachten (een half uur ongeveer) heb ik met een theelepel, handig vanwege alle rondigen, de laklaag eraf gekrabd. Het is wel een klusje waar je geduld voor moet hebben, maar als het lukt heb je toch een leuk resultaat. Na het afkrabben heb ik de lampenvoet nog even opgeschuurd met een stuk matig grof schuurpapier (150).


En dit is het eindresultaat! Een vergrijsde eikenhouten lampenvoet, mooi klein en precies passend achter de grote bloempot op de bar. Donker eiken doet toch erg oubollig aan, dit vergrijsde eiken ziet er stoer en industrieel uit en past zo perfect in ons interieur. 

Leuk resultaat voor €1,50, wat Dasty en flink wat geduld, niet?

Reacties