Kruidige appelcompote


Heerlijk hè, de herfst. Lekker weer naar binnen en met thee op de bank kruipen. De herfst is ook het seizoen van appels en stoofperen, ik ben echt dol op stoofperen en een goede appelcompote! 

Ontbijt

Ik ontbijt graag met (plantaardige) yoghurt, wat krokante muesli en fruit. In de zomer eet ik het liefst blauwe bessen en frambozen, in de herfst vind ik het lekker om appelcompote te gebruiken. Het klinkt wellicht als een wat onwaarschijnlijke combinatie, maar geloof mij, het is echt heel erg lekker. En natuurlijk smaakt appelcompote ook heel goed bij warme havermoutpap (lekker winters), of bij een AVG maaltijd (aardappels, vleesvervanger en groente).

Appels redden

Appelcompote maak ik meestal als de appels die ik nog heb liggen al wat oud en rimpelig aan het worden zijn en ik ze dus vlot moet verwerken. Mijn voornemen is om meer fruit te eten, de slechte tussendoortjes te vervangen voor een appel, maar in de praktijk moet ik na twee weken gauw aan het werk om de appels nog te redden van wisse dood. Oeps!

Extra specerijen

Een appelcompote maken kun je vast wel al, maar wat mijn variant nou zo lekker maakt is de toevoeging van lekkere specerijen als kardemom (echt een ondergewaardeerde specerij, doe dat in een appeltaart, dat maakt het echt lekkerder), koekkruiden en natuurlijk kaneel. Ik gebruik geen witte suiker maar een scheut agavesiroop, zo is het net zoet genoeg.

Maar... omdat ik geen suiker gebruik kan ik het niet inmaken noemen wat ik doe, ik moet de pot wel binnen een week opmaken en bewaar het in de koelkast. Wil je het langer bewaren zul je het moeten wecken óf het toch met suiker maken. Wil je voedsel conserveren, dus langer houdbaar maken, dan heb je óf suiker óf azijn nodig.

Ingrediënten:

  • anderhalve kilo appels
  • 1 tl koekkruiden (koek- en speculaaskruiden zijn weer in het seizoen! dus in de supermarkt te vinden)
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • scheutje vanillearoma (zelfgemaakt door een open peul vanille in wodka te doen en 6 weken te wachten)
  • 1 a 2 eetlepels agavesiroop
  • scheut water

Bereiding:

Ik laat de schil zitten, want ik houd wel van een stevige compote. Uiteraard kun je het ook zonder schil maken. 

Appels wassen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. Dan de appels in een steelpan doen, er een scheut water bij doen en aan de kook brengen. Blijf roeren, constant, want mijn ervaring is dat het best snel aan kan branden. 
Dan de overige ingrediënten toevoegen, blijven roeren plusminus 10 minuten totdat het moes genoeg is naar jouw smaak.

Als je het gaat wecken dan kun je het heet in de pot(ten) doen en het wecken, anders is het verstandig het wat te laten afkoelen voor je het in een pot doet want het is gloeiend heet. Je bewaart het dan in de koelkast.

Eet smakelijk!Reacties