Kruidige pompoencake


Doe jij dat ook wel eens, koken of bakken met wat je nog in de kast hebt liggen en wat nodig op moet? Ik heb in de diepvries nog enkele potten met pompoenpuree staan, gemaakt vorig jaar herfst om de erg rijpe pompoen te verwerken omdat ik niet alles onmiddellijk kon opeten. Om wat ruimte te maken in de vriezer, plus omdat ook in de vriezer alles niet oneindig houdbaar is heb ik een lekkere cake met speculaaskruiden van de inhoud van 1 pot gemaakt. 

Boekweitgrutten stond ook nog een restje van, prima in de pannenkoeken maar ook te gebruiken in plaats van (een deel) tarwebloem. Kookroom stond ook nog in de voorraadkast en gebruik ik alleen in curry's, maar kunt je ook prima mee bakken, dat maakt de cake lekker romig.

Olievrij en met maar weinig suiker en veel groente is dit een relatief gezond tussendoortje, een die ik nog zeker vaker ga maken! Gelukkig heb ik nog een paar potten in de vriezer staan. Een lekkere variatie op de zo populaire bananencake. Ik maakte het beslag heel makkelijk in een keukenmachine, prettig dat alles in 1 kan past.


Ingrediënten:

  • 375 gram pompoenpuree (pompoen in blokjes snijden, met een beetje water koken tot het zacht is en pureren met de staafmixer)
  • 100 gram boekweitgrutten
  • 200 gram tarwebloem
  • 200 ml plantaardige kookroom (amandel gebruikte ik)
  • 200 gram dadels (medjouldadels zijn het lekkerst)
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder


Bereiding:


Doe de pompoenpuree met de medjouldadels (vergeet niet ze te ontpitten) in de keukenmachine en pureer dit goed. Voeg dan de overige ingrediënten toe en mix met de keukenmachine tot een egaal beslag.

De oven heb ik voorverwarmd op 165 graden, ik gebruik een heteluchtoven. Doe een vel bakpapier in een cakevorm en giet het beslag hierin.

Bak de cake in 50-60 minuten gaar en laat het goed afkoelen. De cake is heerlijk zo naturel, maar maak vooral een (plantaardige) creamcheese topping om het helemaal af te maken. Ook lekker besmeerd met wat notenpasta.Reacties