Gezond en lekker: Noten-dadelrepen

NotenreepjesNotenreepjes te koop in de supermarkt bevatten meestal hoge concentraties suiker. Vaak onder diverse schuilnamen, zoals fructosestroop. Ook de biologische notenreepjes zijn in de meeste gevallen extra gezoet.

Deze noten-dadelreepjes zijn gelukkig vrij van suiker, honing of andere zoetmiddelen. Toch hebben ze wel een lekkere zoete smaak door het gebruik van dadels. Dadels zijn niet alleen heerlijk zoet, maar ook nog eens supergezond.
Zo zitten ze boordevol gezonde vezels, vitamines, mineralen en fytonutriënten. Ook is dit zoete vruchtje rijk aan vitamine C en B, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Met name het vitamine B-complex is goed vertegenwoordigd; essentieel voor een goede gezondheid.
De gezamenlijke uitwerking op je gezondheid van dit clubje vitamines is enorm; ze zorgen voor energie, een goede spijsvertering, een gezonde huid, mooi haar, sterke nagels, het bestrijden van rimpels en het boosten van je weerstand.
De dadel is vanwege zijn hoge voedingswaarde een goed alternatief voor het gebruik van geraffineerde suiker om koekjes en taarten te zoeten. Wel bevat dit vruchtje een hoge concentratie fruitsuikers. Eet ze daarom in combinatie met gezonde vetten of eiwitten, zoals in deze dadelreepjes. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Vezels, eiwitten en vetten vertragen namelijk de snelheid waarmee suiker in de bloedbaan wordt opgenomen.

Dit recept vond ik op de site van www.healthylicious.nl, het is Raw, vegan & vrij van suiker, zuivel, granen en gluten.

Ingrediënten:
  • 175 gram gehakte, rauwe noten en pitten naar keuze
  • 175 gram medjoul dadels
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 2 eetlepels hennepzaad
Bereiding:

Ontpit de dadels en maal in een keukmachine tot een dikke, plakkerige pasta. Hak de noten in grove stukjes. In dit recept hebben we pistachenootjes, walnoten, hazelnoten, paranoten en zonnebloempitten gebruik. Kneed de gehakte noten met je handen door de dadelpasta. Bekleed een kleine vierkante schaal met een groot stuk bakpapier en laat het papier over de randen vallen. Verdeel de notenpasta gelijkmatig over de bodem van de schaal en leg er weer een bakpapiertje overheen. Zo kan je het deeg goed verdelen en stevig aandrukken zonder je handen plakkerig te maken. Haal het bovenste bakpapiertje weg en strooi er kokosraps en hennepzaden overheen. Pak het bakpapier aan beide kanten vast en til de  notenplak voorzichtig uit de schaal. Snij de plak met een scherp mes in 8 reepjes.

Tips:
  • Verpak ze individueel in bakpapier in zodat je ze makkelijk kan meenemen. 
  • Voor de afwisseling kan je ook rauwe cacao nibs, chiaseeds of goji bessen toevoegen.
  • In een luchtdichte doos blijven ze zeker een week lekker.

Reacties