Afvallen: Boost je vetverbranding

truth
 
Ik vond een erg interessant artikel op marieclaire.nl: Eten wat je wilt, zonder aan te komen. Dat klinkt nog eens ideaal, niet?
Het is een kwestie van je vetverbranding op de juiste stand zetten. Drie trucs die wetenschappelijk bewezen werken:


Kweek Spieren
Zelfs in rust, dus zonder ook maar iets te doen of iets gegeten te hebben, verloopt de verbranding van iemand met flink wat spieren sneller: het is je omvang die het tempo van je stofwisseling bepaalt. Je ruststofwisseling wordt bepaald door je vertvrije massa: hoe kleiner je bent en hoe minder spieren je hebt, hoe trager het gaat.
Kies dus (ook) voor krachttraining, dan boost je niet alleen je spieren, maar ook je metabolisme. Wat vaker in de weer met de kettlebell of gewichten dus, of HIIT (high intensity interval training).

Eet volop eiwitten
Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar: dat is een spreuk die geregeld wordt aangehaald als het om een effectieve verbranding en afvallen gaat. Dit motto lijkt inmiddels weer achterhaald te zijn, wát je eet is veel belangrijker.

Kies je voor een eiwitrijk menu, dan verbruik je relatief veel energie. Je moet het zo zien: 90% van alles wat je eet wordt opgeslagen en 10% wordt automatisch gebruikt om dat voedsel te verteren. Kies je voor veel eiwitten, dan heb je soms wel 15 à 20% nodig voor de vertering en schiet het energieverbruik dus omhoog.

Je ochtendboterham inwisselen voor een bak kwark, af en toe een eitje nemen, snacken met een handje noten, regelmatig kip en vis op het menu zetten: dat zijn prima opties om je eiwitconsumptie te verhogen.

Trek iets uit
Hoe kouder je het hebt, hoe vlugger je stofwisseling werkt, dat is inmiddels onomstotelijk aangetoond. Sinds een paar jaar staat bruin vet in de belangstelling. Dat is het soort lichaamsvet dat energie verbrandt. Dat proces kun je activeren door jezelf aan kou bloot te stellen.
Zet de verwarming dus maar een graadje lager, goed voor het milieu, je portemonnee én voor je lichaam!

Reacties