Budget koken met kliekjes: Chili con Carne

Recept123
 
Eten weggooien kan echt niet vind ik, ik vries wat ik van een maaltijd over heb in in porties en zo heb ik altijd een paar maaltijden achter de hand. Dat is erg makkelijk met kinderen die bijvoorbeeld geen rijst lusten, dat eten wij toch minstens één keer per week. Zo heeft toch iedereen een gezonde maaltijd en hoef ik niet verschillende gerechten klaar te maken.
Maar wat doe je met losse groentes die je overhebt of restjes van een maaltijd wat niet voldoende is om nog een keer van te eten? Een nieuwe maaltijd maken met deze kliekjes natuurlijk!

Een optimale kliekjeswegwerker is Chili con carne. Bijna alles wat je over hebt kun je hierin kwijt en natuurlijk kan je het heel goed vegetarisch maken (Chili sin carne). Het is echt niet nodig om een zakje poedermix te kopen, je hebt vast wel een aantal van onderstaande kruiden in je keukenkastje staan.
 
Ingrediënten, kies uit onderstaande naar eigen wens:  
  • Groenten: Ui, champignon, tomaat, paprika, wortel, (snij)boontjes, prei, bleekselderij.
  • Vlees: Spekjes, vleeswaren, salami, gekookte worst, gehakt, knakworstjes, rundvlees, hamlap, kippenvlees.
  • Blik: Bruine bonen, witte bonen (in tomaten saus), kidneybonen, kikkererwten, kapucijners, maïs, tomaten, tomatenpuree.
  • Kruiden: Chilipoeder, peper, zout, knoflook, komijnzaad, paprikapoeder, kurkuma, koriander, half blokje runderbouillon.
  • Restjes: Gekookte aardappel, rijst, macaroni
  • Diversen: Knoflooksaus, yoghurt, kwark, ketchup, currysaus.
 
Snij alles fijn, roerbak de groente en het vlees, voeg de blikjes en kruiden toe even lekker laten pruttelen en klaar!

Ook lekker met tortillachips of wat crackers om het extra aan te kleden. Of met naan- of pitabrood of een pistoletje.
Of maak er wraps van, doe deze in een ovenschaal met een beetje geraspte kaas erover, 8 minuten in de oven: Heerlijke burritos!
 
Heb je van de chili nog een restje over? Geen probleem, water en bouillon (poeder of blokje) toevoegen en je hebt een heerlijke maaltijd soep!
 
 

Reacties