Autisme: Voor het eerst met de trein!


M'n oudste is helemaal idolaat van treinen en spoorwegen; hij kan zich uren vermaken met filmpjes hierover op YouTube. Hij is ooit al eens met de trein geweest als klein peutertje, maar ik denk dat hij zich dat niet meer kan herinneren.
De wereld zien door de ogen van je kinderen, het is heel speciaal. Voor hem een hele happening, mooier dan een dag naar een attractiepark. De spanning en verbazing is duidelijk af te lezen bij hem, maar wat vond ie het prachtig!Voor de jongste was het de allereerste keer in de trein, die vond het ook bijzonder en erg spannend. Grappig hoe verschillend ze zijn, in wat ze zien en waar ze op letten.
We hebben gepicknickt in de oude dierentuin in het centrum van Emmen, die staat nu leeg en is vrij toegankelijk, een mooi stadspark.

Zo'n fantastische dag hoeft dus helemaal niet duur te zijn.
1. R. is gratis, want nog geen 5.
2. L. mag voor €2,50 mee.
3. W. moest een retourtje kopen; €9,84
4. Ik had een meereis-kaart waarmee ik gratis kon reizen met een betalende persoon.

We hebben in de supermarkt een gesneden stokbrood en een salade gekocht, drinken had ik al meegenomen; we hebben een overdekte zitplek opgezocht (want het regende) en hebben zo heerlijk gegeten.

Totale kosten:  Nog geen €15,-.

's Avonds wel een flinke meltdown bij oudste zoon; het waren ook wel erg veel nieuwe indrukken die hij niet zo snel een plek wist te geven. Dat breekt je hart als je hem dan zo ziet. Dat is de andere kant van de medaille, ik weet van te voren dat dat gaat gebeuren. Is dat het wel waard dan? Het blijft een vreselijk moeilijke afweging om te moeten maken.
Deze keer was het het wel waard, als hij nu het filmpje wat ik gemaakt heb van zijn treinreis bekijkt beleeft hij het allemaal opnieuw en is het net zo enthousiast als op de dag zelf.

Prachtige kinderen hebben we toch, dat ze van zoiets relatief simpels zó kunnen genieten; dan hebben we toch wel iets goed gedaan, W. en ik.

Reacties