Een vegan verjaardagstaart! Omdat je ook met alleen plantaardige producten een heerlijke taart kunt maken. Mijn zoon vond hem prachtig, hij smaakte goed. Een beetje kruidkoek-achtig met een heerlijke kokoscrème; dit is een blijvertje.
Naar een recept van De Groene Meisjes, aangepast naar mijn smaak.
Wat heb je nodig?
Voor de cakes:
2x springvorm, 16 cm.
- 280 gram speltmeel
- 120 gram (kokos/palm-) suiker
- 1 tl baking soda
- 1/2 tl bakpoeder bakpoeder
- 4 el appelmoes
- 1 tl vanille extract
- 120 ml water
- 120 ml plantaardige melk
- scheut Coolbearsiroop
Voor de vulling/ decoratie:
- 1 blik kokosmelk
- voor de kleur: beetje spinaziesap (groen)/bietensap (roze)/spirulina (blauw)
- blik gecondenseerde kokosmelk, 4 uur gekookt in een pan met water.
Bereiding:
Cakes
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je bakblikken alvast een beetje in. Je kunt ook het bekleden met bakpapier: maak er een prop van, maak het nat onder de kraan en schud het water eraf. Zo kun je het makkelijk vormen zonder dat het gaat scheuren.
2. Meng het meel, de suiker, baking soda en bakpoeder in een kom.
3. Meng in een andere kom de appelmoes, vanille extract, water, coolbearsiroop en plantaardige melk. Roer goed door, zodat het geheel goed gemengd is.
4. Voeg nu de vochtige ingrediënten bij de droge en spatel het beslag goed door. Let op: gebruik géén mixer en roer niet te stevig en te lang. (baking soda gaat rare dingen doen als je te lang blijft roeren en te lang wacht om het beslag in de oven te zetten)
5. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en schuif voor ongeveer 30 minuten in de oven. bovenkant.
Vulling
Ik heb zelf dulche de leche gemaakt door een blik gecondenseerde kokosmelk circa 4 uur lang te koken. Zorg dat het blik constant onder water blijft, zodat het niet open knapt.
Het is handig dit een dag van te voren te doen zodat het blik volledig kan afkoelen in de koelkast, daardoor stolt het mengsel nog meer en is het beter te verwerken.
Decoratie
1. Haal het blik kokosmelk uit de koelkast. Doe dit voorzichtig: niet schudden! Maak het blik voorzichtig open. Als het goed is, is de melk gestold en zit het bovenin het blik. Lepel dit er voorzichtig uit en doe het in een grote mixkom. Het vocht moet in de blikken blijven zitten, je hebt echt alleen de crème nodig.
2. Voeg een beetje suiker/suikervervanger (ik koos voor poedersuiker omdat ik wilde dat het geheel mooi wit zou blijven) toe en zet je mixer aan. Na een minuut of 2 mixen is het een lekkere crème geworden, net als wanneer je slagroom maakt… maar dan nog veel lekkerder en romiger.
3. Voeg de kleurstof (in mijn geval een scheutje spinaziesap) toe en mix totdat de kleur egaal is.
4. Besmeer de cakes met de kokoscrème en versier eventueel nog verder.
Reacties