Hennepmelk en appelschillenboter


Heb jij ook wel eens dat je iets koopt maar vervolgens niet zo goed weet wat je er mee moet doen? Ik had dat met een zak hennepzaad, dat kocht ik bij Holland & Barrett. Het leek een goede deal, een grote zak voor een aantrekkelijke prijs, niet beseffend dat dit ongepeld hennepzaad is. Ongepeld hennepzaad zit nog een hard vliesje omheen, dat is niet lekker om zo op te eten kwam ik achter.


Tsja, wat moet je er dan mee? Nou, hennepmelk van maken! Dat is heel eenvoudig en lekker ter afwisseling van de havermelk die ik normaal gebruik in mijn pap.

Benodigdheden:


  • 1 kopje ongepeld hennepzaad, 1 nacht geweld in water
  • 1 liter water
  • blender
  • zeef
  • lepel
  • fles voor de melk

Bereiding:


De hennepzaad heb ik een nacht laten weken, om het zachter te maken in de hoop dat de vliesjes makkelijk los laten (en dat werkte goed).
Giet het hennepzaad af en doe het samen het met 1 liter water in een blender. Blend dit op de hoogste stand gerust een minuut of 2, totdat je ziet dat het zaad heel fijn gemalen is en het water een witte melk geworden is.
Giet het dan door een zeef en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Ik bewaar het in een glazen fles in de koelkast, dan is het wel enkele dagen te bewaren. Wel even schudden voor gebruik.
Ik eet graag pap als ontbijt en wissel de normale havermout met Brinta oergranen, dat heeft net iets meer bite. Heel lekker hierin is een schep appelschillenboter, wat ik maakte naar een recept van de Allerhande van afgelopen maand.


Vriendlief is jarig morgen en ik maakte een appeltaart, want 1. dat is lekker en 2. de appels moesten nodig op.  De schillen en klokhuizen heb ik bewaard en volgens het recept hierboven met suiker, kaneel en zout ingekookt tot een smakelijke puree. Ik kan het je zeker aanraden om eens te maken, is het niet een prachtig anti-verspillingsrecept?

Reacties