Voer de bij bij, haal een gratis zakje bloemzaad

 



Het is weer zover, de Nationale Zaaidag op 22 april komt eraan en ik heb zakjes biologisch bloemzaad om uit te delen aan jullie, want het gaat nog steeds niet goed met de bij. Met tienduizenden mensen tegelijk biologische bloemen voor bijen inzaaien is het doel van de nationale zaaidag. 

Nationale zaaidag

Tuinen, balkonnetjes, dakterrassen, boomspiegels: volplempen die handel! Extra zaaien: broodnodig voor bestuivers! Zonder bestuivers zou ons menu heel wat minder kleurrijk en voedzaam zijn. Meer dan 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt heeft bestuiving door insecten nodig. Om hun belangrijke werk te kunnen doen, hebben bestuivers voldoende stuifmeel en nectar nodig. Helaas is de situatie verre van rooskleurig: grote delen van ons landschap bevatten vrijwel geen variatie aan voedsel voor insecten, en bepaalde pesticiden maken de beesten zwak. Door een diversiteit aan biologische bloemen te zaaien, helpen we bestuivende soorten aan hun broodnodige krachtvoer.


Voedselbanken

Zoals je weet hebben bestuivende soorten het moeilijk en daarom roepen we in aanloop naar 22 april heel Nederland op het seizoen te starten met een flinke voedselboost. Dat doen we door massaal bloemen te gaan zaaien. Vorig jaar waren er 1000 'voedselbanken voor bijen', dit jaar zijn het er 1500 verspreid door het land. Bij één van de 1500 voedselbanken kun jij een gratis zakje biologisch bloemzaad ophalen, klik op deze link om te zoeken naar een voedselbank bij jou in de buurt. 
Als je in/nabij Coevorden woont kun je bij mij een zakje ophalen. 😊
Ik heb keuze voor je, een zakje voor 2m2 of een zakje voor 4 m2. 

Maar wat zaai ik dan?

Het Tübinger zaadmengsel wat ik uit mag delen bestaat uit: 

boekweit, witte mosterd, koriander, alexandrijnse klaver, inkarnaatklaver, goudsbloem, karwij, bladrammenas, korenbloem, phacelia, komijn, dille, wilde malve, venkel, barnagie.

Deze mix is samengesteld met de Bijenstichting en is geschikt voor tuin en balkon. Voor meer achtergrondinformatie verwijs ik je naar deze site.

Boombommetjes

Enne, mocht je nou meer ruimte hebben in je tuin, ik heb ook nog boombommetjes voor je, met daarin zaden van de zwarte els, ruwe berk en lijsterbes. Mooie inheemse soorten, geselecteerd door staatsbosbeheer en uitstekend geschikt voor onze vliegende bestuivers. Voor meer info kun je deze blog lezen.

Samen maken we de wereld weer iets mooier, op naar een groenere planeet! 

💚


P.S. Hoe kun je nou het beste zaaien? 


Een stappenplan:

1. Zoek een zonnig stukje grond uit waarvan je weet dat er in de zomer niet gemaaid wordt. We raden vooral aan om je eigen tuin / balkon te gebruiken, of bijvoorbeeld een akkerrand van een boer die je mag gebruiken. Vermijd natuurgebieden waar al een hoop groeit, zo verstoor je de natuurlijke balans daar niet.

2. Zorg dat de grond die je gaat inzaaien vrij is van begroeiing. Vergeet niet goed om alle wortels weg te halen! Planten concurreren met elkaar om voedingsstoffen en zonlicht, en je wil natuurlijk dat jouw zaadmix wint. Het is wel een goed idee om even na te denken voordat je iets uit de grond trekt. Een mooie vaste plant met veel bloemen kun je beter laten staan, maar een stukje gras verwijderen is prima. Of trek een paar tegels uit je tuin!

3. Maak de grond een beetje los, bijvoorbeeld met een schoffel. Doe dit maar een paar centimeter diep, want je wil het bodemleven niet te veel verstoren.Strooi je zaden uit. Zaai zuinig, want een gram zaad is meestal al genoeg voor 1m². Je kunt een beetje tuinaarde strooien voor extra voeding.

4. Stamp de grond licht aan. Een klein dansje wil nog wel eens helpen. Als je buren zich afvragen wat je aan het doen bent, is dit een mooi moment voor een gesprek over bloemetjes en bijtjes.

5. Zorg voor water! Je kunt wachten op een lekkere regenbui, maar als het erg droog is moet je even met de gieter aan de slag na het zaaien. Ook zul je de plantjes geregeld water moeten geven als het water niet uit de lucht komt vallen.

6. Houd de maanden na het zaaien goed in de gaten wat er gebeurt. Zie je dezelfde planten opkomen die je bij stap 2 verwijderd hebt? Haal ze weer weg om jouw bloemen de meeste kans te geven.

Deel vooral foto's op Social media met #voerdebijbij #thepollinators @the_pollinators
( en als je mij wilt taggen -leuk!- op IG @debbie_lookforstars )

🌺

Reacties