Reuzenbonen in pittige tomaten-paprikasaus




Reuzenbonen in pittige tomaten-paprikasaus, het recept  is een combinatie van shakshuka en gigantes plaki.

Shakshuka leerde ik kennen in Thailand, het was mijn favoriete ontbijt de laatste dagen van mijn reis. De basis van shakshuka is eigenlijk tomaat en ei, maar ei kun je prima vervangen door tofu (zo stond ie op de kaart in Thailand) of door reuzenbonen zoals ik deed. 

Gigantes Plaki zijn Griekse reuzenbonen in tomatensaus uit de oven, dat ken je vast wel als je eens bij de Griek gegeten hebt of van de blikken bonen die tijdelijk te koop tijdens de Griekse weken bij Lidl. Op Griekipedia.nl staat een lekker recept wat mij inspireerde tot deze fushion van shakshuka met reuzenbonen.


Ingrediënten

  • pak gedroogde reuzenbonen (ca. 340 gram)
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 paprika's
  • 1 blikje tomatenpuree (of 3 el)
  • 1 rode peper
  • 2 tl oregano
  • 1 tl tijm
  • olie om in te bakken
  • OF
  • 1 el komijnzaad
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl kaneel

Bereiding


Dag van te voren de bonen weken in water (dat duurt 12 uur). Dan koken volgens aanwijzingen op de verpakking, ik moest de bonen in 90 minuten gaar koken. Giet de bonen af en zet apart.

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).

Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en de paprika in kleine blokjes. Verwarm dan olie in een pan en bak de ui op een matig vuur tot ie glazig ziet. Bak dan de knoflook en paprika mee enkele minuten. 

Snijd de rode peper in ringetjes of kleine stukjes en voeg toe aan de pan. Roer het even om en voeg de tomatenpuree toe. Goed blijven roeren, bak de puree een minuutje mee en voeg dan de tomatenblokjes uit blik toe. Dan mogen de kruiden en specerijen erbij en verwarm je het nog enkele minuten.

Vet een grote ovenschaal in met olie. Giet de tomatensaus in de ovenschaal, voeg de reuzenbonen toe en roer goed om. Bak dit zo'n 30 minuten in de oven op 180 graden. 

Deze stap in de oven dikt de saus wat in en dat maakt de smaak intenser en nog lekkerder!

Serveer met wat verkruimelde vegan feta en (pita)brood om mee te dippen.


Voordat het in de oven ging, ziet er al lekker uit hè?


Een nog intensere smaak na een half uur in de oven.

Eet smakelijk! 💚

Reacties

Populaire posts van deze blog

DIY: Bloempotten opknappen door te schilderen

Traktatie: Spectaculaire stroopwafels

DIY: Matrasje + kussen voor Wobbel