Oliebollen uit de oven met stoofpeertjes en witte chocolade


Oliebollen en kniepertjes, bij uitstek de zoetigheden om zelf te bakken met oud en nieuw. Enkele jaren geleden ontdekte ik dat je oliebollen ook in de oven kunt bereiden, dat scheelt een boel gedoe en een boel stank in en om het huis! Ik vind deze combinatie van stoofperen en witte chocolade een heel geslaagde combinatie, heb je meteen een bestemming voor de stoofperen die je wellicht over had van het kerstdiner. 

Je kunt gaan voor gemak en een pak mix kopen, dan hoef je vaak alleen maar water toe te voegen. Helaas bevat elk pak mix hier bij de plaatselijke supermarkten melk, dus ik ga ze helemaal zelf maken, maar dat lijkt me niet heel lastig.

Ik lees ook vaak dat mensen bier gebruiken in hun oliebollen voor een extra luchtige oliebol, de hoeveelheid bier die je gebruikt verminder je dan op de hoeveelheid melk. Ik ga het dit jaar niet doen, aangezien vooral Roan dol is op oliebollen en ik ze met name voor hem bak. Ik weet niet of hij die smaak wel kan waarderen, de alcohol zal wel vervliegen. Wij gaan voor de lekker zoete oliebol! Dit beslag is genoeg voor 20 oliebollen, ik maakte de helft met peer en chocolade en de helft zonder.

Ingrediƫnten:

  • 500 g tarwebloem
  • 500 ml sojamelk/amandelmelk
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 80 gram (vegan) witte chocolade
  • 2 stoofpeertjes (die maak je zo bijvoorbeeld)


Benodigdheden:

  • muffinvorm
  • beslagkom
  • garde
  • ijslepel

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden / heteluchtoven 190 graden.
  • Snijd de stoofperen in kleine stukjes. Hak de helft van de chocolade klein.
  • Doe de bloem, gist, suiker, kaneel en zout in een beslagkom. Voeg de melk toe. Roer het geheel tot een glad oliebollenbeslag. Verdeel dit beslag over 2 kommen.
  • Roer de stoofperen en chocolade door 1 kom met oliebollenbeslag.
  • Laat het oliebollenbeslag in de kom, afgedekt met plastic ongeveer 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. (Roer het beslag tijdens het rijzen niet meer door.)
  • Verwarm de oven voor.
  • Plaats een muffinvorm op een bakplaat. Doe 1 theelepel zonnebloemolie in ieder holletje van de muffinvorm en bestrijk de binnenkant van holletjes met de olie.
  • Haal steeds de ijsbolletjestang door de olie, vorm met de lepel bolletjes van het beslag en doe in iedere holte een bolletje oliebollenbeslag.
  • Laat de oliebolletjes nog 10 minuten rijzen in de siliconenvorm. 


  • Roer het overgebleven beslag in de kom nog een keer goed door, dek het weer af met plastic en laat het verder rijzen.
  • Plaats de bakplaat met de muffinvorm in de oven en bak de oliebollen onderin de oven in 20-25 minuten gaar en goudbruin.
  • Haal de oliebollen na het bakken uit de vorm, snijd ze voorzichtig los met een mesje en laat ze afkoelen op een rooster.


  • Maak van de rest van het beslag in de kom bolletjes op dezelfde manier en verdeel ze over de muffinvorm, laat deze oliebolletjes nog 10 minuten rijzen in de muffinvorm en bak deze oliebollen ook in de oven.
  • Smelt de resterende witte chocolade en dip de oliebollen er voor de helft in. Bestrooi de naturel oliebollen met wat poedersuiker.



Eet smakelijk!
šŸ’š


Reacties