Stoofpeertjes met sangria

Herfst herfst
Wat heb je te koop
Duizend kilo peertjes
Op een hoop


Althans, in de tuin van vrienden dan. Ik kreeg een shopper vol met stoofperen, zeker 5 kilogram. Heerlijk natuurlijk, ondanks dat het toch best wat werk is om ze te bereiden.Ik heb eerst nog vriendin H. en mijn oma blij gemaakt met wat peren, de rest heb ik geschild, gekookt en ingemaakt. Dat kostte heel wat uren, maar ze zijn echt súperlekker geworden.

Ik gebruik normaal rode wijn voor stoofperen, ik had nu de briljante ingeving om ditmaal sangria te gebruiken. Dat is gezoete en gekruide wijn, perfecte combinatie voor de peren leek mij. En het is ook niet erg duur in aanschaf, een fles van 1 liter heb ik €2,89 voor betaald bij Jumbo.

Ik maak stoofperen eigenlijk altijd met rode wijn, zoals deze geraffineerde suikervrije variant; als je kinderen mee-eten is bessensap een goed alternatief. Of perensuiker, maar wellicht dat daar karmijn (=geplette luizenschildjes) in zit?

Ik kook graag op gevoel en een beetje uit de losse pols, dat pakt meestal wel goed uit.
Behalve dan die ene keer dat ik een kilo witlof gekocht had op de markt die snel verwerkt moest worden. Ik besloot om ermee te wokken, een paar stronkjes vind ik lekker met wat paprika, taugé en ui plus rijst.
Een kilo, minus dat wat ik eraf moest snijden, laat de helft ervan over gebleven zijn, is wat te veel van het goede. Erg bitter en niet lekker meer, dat snap je wel. Ach, weer wat geleerd ;)

Iedereen die toevallig langs kwam heb ik de stoofperen ook laten proeven en ze waren het met me eens dat dit inderdaad erg lekker is. Ik was zo blij en trots dat dit zo goed gelukt was en deel dat dan graag, haha. Ik kan echt gelukkig worden van een goed gelukt recept.

Deze stoofpeertjes zijn zo lekker door deze combinatie:

  • Veel stoofpeertjes, ik gebruikte de soeppan en daar kon wel 2 kg peren in
  • Sangria, fles van 1 liter
  • Flinke kop (riet)suiker
  • Scheut vanillearoma (zelfgemaakt door 3 vanillestokjes open snijden, merg eruit te schrapen en beide in een fles wodka te doen. 2 maanden laten staan op een donkere plek en klaar is kees!) 
  • Kardemom, voor een fris accent
  • Kaneelstokjes, ik gebruikte 3
  • Laurierblaadjes, voor het kruidige accent
De bereiding is eigenlijk heel simpel: Schil de peren, snijd en verwijder de klokhuizen. Doe ze in een grote pan, doe de sangria, suiker, vanille en specerijen erbij. Breng aan de kook, zonder deksel zodat de alcohol kan verdampen en laat het een uur of 2/3 op een heel zacht pitje stoven met de deksel op de pan.

Heb je nou net als ik een enorme hoeveelheid peren die je niet in één keer kunt bereiden? Hergebruik dan het wijnmengsel waarin je ze gekookt hebt. Dat wil prima, met een schuimspaan de gare peren eruit halen en dan de nieuwe lading erin doen voor de volgende stoofronde. Scheelt ook lekker in de kosten.


Als je het wilt bewaren voor langere tijd is wecken een goed idee. Zorg dat de potten waar je het in wilt bewaren schoon zijn, ik kookte ze uit in kokend water. Doe de nog hete peertjes in een (weck)pot, vul tot de rand en sluit af. Laat dit op de kop afkoelen, als dit gebeurd is zijn de peertjes nog maanden houdbaar. 

Stoofpeertjes zijn lekker als bijgerecht natuurlijk, maar smaken ook heerlijk in de havermoutpap 's ochtends, verwerkt tot ijs of aan het eind van het jaar in de oliebollen.

Heb jij nog een leuke tip waar je stoofperen bij eet/in verwerkt? 😊
 

Reacties