Budgettip: Inzicht in mijn financiën houden


Elk jaar ga ik er weer een ochtend voor zitten om een financieel jaaroverzicht te maken. Wat komt er in en wat gaat eruit? Over het algemeen kun je stellen dat alles elk jaar duurder wordt, ik wil zeker weten dat we rond kunnen komen met wat er in komt en wat er uit gaat. 


Excel/numbers bestandje

Nou zijn er verschillende apps te vinden, betaald en gratis, om dit snel en makkelijk overzichtelijk te krijgen. Ik gebruik echter gewoon een excel-bestand, als je daar een beetje mee uit de voeten kunt kun je met behulp van formules eenvoudig inzichtelijk krijgen wat er totaal aan inkomsten binnenkomt en er aan uitgaven uit gaat. 

Het was wel even puzzelen om van excel over te stappen op numbers dit jaar, ik stapte over van een laptop met Windows op een Apple MacBook, dus het was iets meer werk dan de getallen in excel aanpassen dit jaar. Maar als je het eenmaal weet werkt numbers ook prima.


Aparte vaste-lasten betaalrekening

Om zeker te weten dat alle vaste lasten betaald kunnen worden heb ik een aparte rekening voor de vaste lasten, daarop storten we elke maand een afpast bedrag. Ik reken eerst uit wat we per jaar zeker weten kwijt zijn aan vaste lasten. Kijk daarvoor naar wat je vorig jaar allemaal betaald hebt en hoeveel het dit jaar gaat kosten, de zorgpremies zijn duurder geworden bijvoorbeeld, net als de energieprijzen. 

Dit is ook een goed moment om eens extra kritisch te kijken naar welke vaste lasten echt nodig zijn. Zijn de abonnementen die je hebt nog steeds een aanvulling op je leven? Of doe je er maar weinig mee? Schrappen dan maar?

Er zijn zaken die je jaarlijks (begrafenisvereniging, Icare ledenvereniging), half-jaarlijks (waterleidingmaatschappij), zeswekelijks (zwemles Liam), maandelijks (hypotheek, aflossing studieschuld) of in tien maanden per jaar (gemeentelijke belastingen) betaald. Ik reken alles om naar het jaarbedrag en deel dit door 12, zo weet ik wat ik maandelijks moet overmaken om het hele jaar de vaste lasten te kunnen betalen. Ook reserveer ik voor mij de eigen risico voor de zorg à €385,- per jaar/12 alvast op de vaste lasten rekening, omdat ik weet dat ik elk jaar wel mijn eigen bijdrage aan zorg moet betalen vanwege mijn tweewekelijkse bezoekjes aan de psychotherapeut. 

Schrijf alles op, elke contributie, ook de kosten van de betaalrekening niet vergeten, dat is ook maandelijks weer enkele euro's. 


Inkomsten

En dan je inkomsten: je salaris/uitkering, de kinderbijslag, maandelijkse belastingteruggave en andere bronnen van inkomsten die je wellicht hebt. Reken dit om naar maandelijkse inkomsten als ze per kwartaal betaald worden, zoals de kinderbijslag. Nu weet je precies wat er binnenkomt en wat er uit gaat. Hoera! Nu weet je ook wat je moet overmaken naar de vaste lasten rekening om het jaar door te komen.


Wisselende uitgaven van andere rekening betalen

Wat er over blijft zijn de wisselende uitgaves zoals tanken, boodschappen, kleding, uitjes, sparen etc. Deze zaken betaal ik van mijn eigen rekening, omdat dit niet elke maand dezelfde bedragen zijn. Zo weet ik zeker dat ik de vaste lasten kan betalen en hoef ik me niet druk te maken of er nog wel geld genoeg op de rekening staat om alle vaste afschrijvingen te kunnen betalen. Hooguit moeten we extra opletten de laatste week qua boodschappen en lassen we extra kliekjesdagen in. Deze wisselende uitgaves kun je ook budgetteren, dus overal een bedrag voor reserveren, maar ik wil een beetje de vrijheid hebben om met boodschappen/kleding/cadeautjes doen te kopen wat ik denk dat nodig is en ik graag wil en niet elke week moeten puzzelen met een van te voren bepaald bedrag.


Niet alles tot de cent budgetteren

Ik heb dit jarenlang moeten doen, rondkomen van het minimum of minder dan het minimum op bepaalde momenten, toen het bedrijf waar Wesley werkte failliet ging hebben we maandenlang moeten leven van mijn studiefinanciering omdat hij geen inkomen had. Of toen we als gevolg van dat faillissement en de nabetaling die een jaar later kwam we in de problemen kwamen met de Belastingdienst en we duizenden euro's moesten terug betalen aan huur- en zorgtoeslag. Of toen we doordat ik ziek werd, uitviel en uiteindelijk in de WIA terecht kwam ik meer dan de helft van mijn inkomen verloor. Daarom ben ik wat allergisch voor alles tot de cent reserveren en budgetteren, nu is het niet noodzakelijk meer.


Sparen, sparen, sparen

We kunnen ons prima redden, maar dat komt ook zeker doordat we inzichtelijk hebben wat onze inkomsten en uitgaven zijn en doordat we goed nadenken waaraan we het geld willen uitgeven. Verhuizen of een nieuwe hypotheek nemen is niet mogelijk in onze situatie (een inkomen als zorgverlener betaald uit PGB als familielid krijg je geen hypotheek op), dus dat betekent dat we voor die nieuwe keuken en aanbouw die al 12 jaar op de wensenlijst staat zelf flink moeten sparen.

Ik denk dat het vooral veel vrijheid geeft, inzicht in je financiën, ik slaap beter 's nachts als ik me niet druk hoef te maken of alle rekeningen wel betaald kunnen worden.P.S. 

En..... mijn studieschuld heeft de magische mijlpaal van minder dan €10.000,- bereikt zag ik vandaag. Hoera! Nog 63 maanden betalen en dan ben ik daar ook vanaf. Ik vind het vreselijk om schulden te hebben, daar kan ik dan wel weer van wakker liggen.

Mijn moeder kon en mijn vader wilde niet betalen wat volgens DUO de maandelijkse ouderbijdrage voor mijn studie was. Om een aanvullende beurs te krijgen moest ik maar eerst eens gaan procederen tegen mijn vader vonden ze destijds bij DUO. Ik heb na een rechtszaak (gewonnen) en een hoger beroep (aangespannen door mijn vader, heb ik ook gewonnen) wel mijn gelijk gekregen na 3 jaar vechten maar het maximale extra lenen om rond te kunnen komen had ik dus al ruim 3 jaar gedaan. 
Dat resulteerde in een studieschuld van €26.000,-. Gelukkig maar dat 12 jaar geleden toen we ons huis kochten dit nog niet werd meegenomen bij de hypotheekaanvraag, dat is tegenwoordig wel anders. 

Weet waar je aan begint als je een studieschuld aangaat! 
Ik dacht dat ik het wel eenvoudig terug kon betalen als ik eenmaal een goede baan had, ik had geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat ik uit zou kunnen vallen en arbeidsongeschikt zou raken en dus flink in inkomen zou kelderen.

Reacties