Luchtige pompoencake met heerlijke topping

 


Wat ik doe als ik een zak pompoenblokjes in de afprijsbak van de supermarkt vind? Ik maak er een pompoencake van! Roan is fan, dus dan maak ik hem natuurlijk graag voor hem. En mezelf. 

Een luchtige cake is niet altijd eenvoudig als je geen eieren gebruikt, maar dit recept wat ik vond bij Heel Holland Bakt is erg goed en zorgt voor een lekkere luchtige cake.

Ik heb voor de botercrème gebruikt wat ik nog in huis had, en die is verrassend goed geslaagd. De topping is op zich niet nodig, want de cake is zoet genoeg. Maar het maakt het wel nóg iets lekkerder.

Ingrediënten cake:

 • 225 gram bloem
 • 60 ml (haver)melk
 • 3 theelepels bakpoeder
 • 100 gram (lichte) basterdsuiker
 • halve theelepel zout
 • 80 gram (donkere) agavesiroop
 • 120 ml (raapzaad)olie
 • 250 gram pompoenpuree
 • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden

Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven). Kook pompoenblokjes tot ze zacht zijn, giet af en weeg 250 gram af. Pureer met een staafmixer tot puree.

Meng de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, zout en koekkruiden in een beslagkom met een garde goed door elkaar. Meng in een andere kom de pompoenpuree met de melk, olie en agavesiroop. Schep het vloeibare mengsel door de droge mix met een spatel en giet dit in een cakevorm (deze bekleed ik met een stuk bakpapier, zo plakt het niet en hoef ik het niet in te vetten). Bak de cake circa 60 minuten in de oven.


Ingrediënten botercrème:

 • 1 pakje Philadelphia vegan roomkaas
 • 100 gram boter
 • 200 gram poedersuiker
 • 100 gram gesmolten (vegan) witte chocolade
 • 1 eetlepel bloem

Een recept van producten die ik nog in huis had wat per ongeluk heel goed uitpakte! Ik gebruik mijn Kitchenaid met een platte menghaak om de botercrème te maken.

Mix boter (laat het een tijdje staan op aanrecht om zacht te laten worden), in blokjes gesneden,  met de mixer zachter. Voeg de roomkaas toe en mix door elkaar. Voeg dan de poedersuiker toe, mix glad. Omdat het wel erg nat was heb ik een eetlepel bloem toegevoegd, weer door elkaar mixen. Smelt de chocolade (au-bain-marie) en schep dit erbij, meng door elkaar tot het glad is en dan op een wat hogere stand om het wat luchtiger te maken.

Omdat het wel veel botercrème is heb ik de cake ermee bestreken en de rest in een pot in de koelkast gedaan. Het allerlekkerste is om een lik extra crème op de pompoencake te smeren als je een stuk afsnijdt.
PS. Om te kijken of je bakpoeder nog goed is schep je een theelepel bakpoeder in een glas kokend water. Als het nog bruist, dus reageert, is het nog prima te gebruiken. Ik had namelijk bakpoeder in een glazen pot met een al lang verstreken THT, maar die was toch nog prima te gebruiken bleek na dit proefje. Handig trucje, niet?

💚

Reacties