Gezond en lekker: Nationale pannenkoekendag!


Vandaag is het nationale pannenkoekendag! Het is een internationale traditie om de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag Pancakeday te vieren, omdat er tijdens de Christelijke vastenperiode 40 dagen lang geen eieren, vetten en melk gegeten mag worden.
In 2007 is deze dag in Nederland geïntroduceerd door Tefal en Koopmans, maar bij ons in Nederland ligt het accent op het verbinden van mensen, niet op het vasten. In heel het land worden ouderen in het zonnetje gezet door basisscholen, waarbij de leerlingen pannenkoeken gaan bakken voor de ouderen.

Maar pannenkoeken zijn gewoon ook heel erg lekker! En het is toch superleuk dat er één dag is dat we massaal aan de pannenkoeken gaan? Daarom ben ik op zoek gegaan naar recepten voor gezonde(re) pannenkoeken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een pak Koopmans mix ophalen ;)


Het recept voor boekweitpannenkoeken vond ik op uitpaulineskeuken.nl
Het recept voor eiwitrijke havermoutpannenkoeken op healthyfans.com

#1
Ingrediënten voor 4 st.
  • 100 gr. boekweitmeel
  • 2 eieren
  • 300 ml melk
  • Snuf zout
  • Olie om in te bakken

Zo maak je het:

 Meng het boekweitmeel met een snuf zout.
Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van.
Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren totdat er een gelijkmatig beslag ontstaat zonder klontjes. Het moet een beslag worden dat als een lint van je garde loopt, is het nog te dik, voeg dan wat extra melk toe.
Laat een koekenpan goed heet worden. Vaak mislukt de eerste pannenkoek, omdat de pan dan nog niet heet genoeg is.
Verhit een klontje boter of scheutje olie in de pan.
Verdeel een lepel beslag over pan en beweeg je pan heen en weer zodat het beslag mooi verdeeld is.
Verdeel je toppings over de bovenkant van de boekweitpannenkoek, kies bijvoorbeeld voor plakjes appel, een handje rozijnen en een tl kaneel, of voeg een handje geraspte kaas toe.
Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan kan je de pannenkoek omkeren. Doe dit met een spatel.
Bak de boekweitpannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden licht bruin.
Serveer ze meteen, hoewel ze koud ook erg lekker zijn.

Tip: Maak direct een hele stapel, dan kun je er de volgende dagen ook nog van eten.

#2
Ingrediënten:
Bereiding:

Mix het geheel (behalve de olie) in de blender of keukenmachine. Als het goed is heb je nu een mooi en vrij dun pannenkoekenbeslag. Geen wheypoeder in huis? Doe er dan wat meer havermoutmeel bij. Je hebt dan ook iets meer melk of water nodig. Check of het beslag dun genoeg is om mee te bakken.
Verhit wat kokosolie/spray in een koekenpan en giet hier wat van het beslag in. Ik vind het fijn als de pannenkoeken vrij dun zijn! Bak de pannenkoeken nu op laag/medium vuur. Wees niet te ongeduldig met omdraaien. Bak ze met geduld en liefde anders gaat het verkeerd en krijg je scrambled pancakes.

 Aanraders voor toppings: Nutella en rood fruit of pindakaas en banaan.

Reacties