Gezond en lekker: Haverrepen met karamel
Pure ingrediënten en suikervrij, een ideale combinatie voor een lekker tussendoortje, deze haverrepen van de Groene Meisjes!
Wat heb je nodig voor ongeveer 10 haverrepen?
voor de repen:
- 12 grote verse dadels in stukjes gesneden (of 20 kleine gedroogde dadels die je een nachtje hebt laten weken)
- 160 ml water
- 2 eetlepels notenpasta zoals amandel, cashew of pindakaas
- 100 gram havermout
- 75 gram speltmeel of volkoren tarwemeel
- 2 eetlepels kokos
- rasp van 1 citroen
- 2/3 theelepel bakpoeder
- snufje zout
voor de karamel:
- 125 ml kokosmelk
- een halve theelepel vanillepoeder of één theelepel vanille extract
- 3 eetlepels agavesiroop, ahornsiroop of rijststroop
- 3 eetlepels plantaardige melk, optioneel
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190 graden. –
1. Vet een vierkant bakblik in met (kokos)olie.
2. Mix de helft van de dadels met het water in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. Voeg de notenboter toe en mix nog even door in de blender of keukenmachine.
3. Meng de havermout, speltmeel, kokos, citroeprasp, bakpoeder en zout door in een kom.
4. Voeg de dadelmix uit de blender toe, samen met de andere stukjes dadels en roer door tot een stevig deeg.
5. Smeer het deeg uit over het bakblik tot 1 ‘plaat’.
6. Zet de repen voor ongeveer 20 minuten in de oven. De zijkantjes zijn dan een beetje bruin.
7. Laat de repen afkoelen in het blik.
8. Als de repen aan het afkoelen zijn maak je de karamel.
Mix hiervoor de kokosmelk, vanille & agave/ahorn siroop in een saus- of koekenpan. Zet de mix op medium hoog vuur. Breng het langzaam aan de kook en laat doorkoken. Roer af en toe goed door. De melk wordt langzaam wat bruiner en dikker. Blijf net zo lang roeren tot je een dikke massa hebt. Bij mij duurde dit ongeveer 10 – 15 minuten. Laat even kort afkoelen.
9. Snijd de haverkoek in 9 of 10 repen. Serveer met de karamel. (Om de karamel beter te kunnen verspreiden heb ik het gemixt met 3 eetlepels amandelmelk.)
Reacties