Gezond en lekker: Wokgroentes met zoete kip en rijst

Een wokgerecht is altijd goed hier in huize Tromp, het is snel gemaakt met wat groentes, rijst, kip en woksaus. Het is ook relatief gezond, toch stoort het me dat ik zo snel naar de woksausjes grijp, dat moet ik toch ook zelf wel kunnen maken?
Nou en of ik dat kan, ik heb gisteren geëxperimenteerd en het resultaat was echt heerlijk! Zeer geslaagd met de producten die ik al in huis had, ik ben er zo trots op dat ik het graag met jullie deel. Want het is niet alleen goedkoper om zelf een saus te maken, het is ook een stuk gezonder én je weet precies wat er in zit. Mijn variant is (geraffineerde) suikervrij, maar wel lekker zoet.

Ik ben vergeten een foto te maken, maar eigenlijk is het ook niet nodig, maak het gewoon en laat je overtuigen ;)

Ingrediënten:

 • 400 gram wokgroenten (ik had oosterse wokgroenten van Jumbo, met prei, rode ui, witte kool, rode paprika en paksoi, wel heb ik het nog iets fijner gesneden)
 • 200 gram taugé
 • 200 gram (biologische) kipfilet in blokjes
 • (biologische) (zilvervlies) rijst
 • 4 eetlepels honing
 • 3 eetlepels citroensap
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 3 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
 • 1 eetlepel gehakte knoflook
 • 1 theelepel gehakte rode peper
 • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
 • chilipoeder naar smaak voor iet meer pit
 • 1 eetlepel kokosolie
Bereiding:

Kook de rijst volgens de verpakking.
Verhit de kokosolie in de pan, bak de kipfilet bruin en voeg de gehakte knoflook en rode peper toe. Voeg dan de roerbakgroentes toe, enkele minuten wokken en de taugé toevoegen. Wok dit nog even, totdat de taugé zachter is.
Zet het vuur uit, voeg de honing, citroensap en sesamolie toe en roer het goed door. Strooi de sesamzaadjes en peterselie erover, roer nogmaals door en serveer met de rijst.

* Ik gebruik biologische kip, daar zit meer smaak aan dus heb je er minder van nodig. Qua prijs kom je dan op hetzelfde uit als wanneer je een pond normale kipfilet koopt.
* Gemak dient de mens, voorgesneden roerbakgroentes die in de aanbieding zijn (of als je bij de AH bent, afgeprijsd) vind ik een prima alternatief voor alle groentes heel kopen en dan maar een deel ervan te gebruiken.
* Let op de rijst die je gebruikt, het wokken is in enkele minuten wel klaar, maar ik had een beetje de verkeerde rijst gepakt. Deze variant moest namelijk 25 minuten koken en nog 10 minuten nagaren. Beter de verpakking lezen dus de volgende keer. Ik gebruik zilvervlies(pandan)rijst en gebruik omdat dit meer vult dan witte rijst maar de helft van het pak, dat is dus goedkoper én beter voor je lijf.
* Ik gebruik kant en klare citroensap, in zo'n geel flesje. Citroenen heb ik niet standaard in huis.
* Gehakte knoflook en gehakte peper koop ik in een knijpfles. Handig!

Reacties