<script> <style>

donderdag 12 november 2015

Gezond en lekker: Zelf dressing maken

Een gezonde en lekkere dressing maken is niet moeilijk. Wanneer je 't zelf maakt, weet je precies wat er in zit en is het makkelijk een suikervrije dressing te maken met ingrediënten die goed voor je lijf zijn!
Hieronder een paar ideeën:

Fris-zoete zomerdressing

Deze fris zoete dressing is heerlijk bij een fruitsalade van bijvoorbeeld peer, meloen, appel en banaan, maar ook lekker met tomaat en geitenkaas.
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels citroensap of witte balsamico-azijn
  • 1 eetlepel gedroogde oregano

Yoghurt-knoflook dressing

Knoflooksaus nodig? Maak deze heerlijke yoghurtdressing met verse tuinkruiden. Lekker bij tomaat, komkommer, selderij. Ook een goede dipsaus. Voor een echt knoflooksaus gebruik je twee tenen knoflook in plaats van één teen.
  • 75 ml griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • klein kopje verse tuinkruiden zoals bieslook, peterselie, tijm, rozemarijn
  • peper en zout
  • evt. klein beetje citroensap
Was de tuinkruiden en knip ze fijn. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Yoghurt-kerrie dressing

Dit recept bevat lijnzaadolie. Lijnzaad olie bevat omega3. Omega3 heeft je lichaam nodig bijvoorbeeld om vet te verbranden, voor gezond bloed en voor je zenuwstelsel. De olie maakt de yoghurtsaus smeuïger en extra lekker.
  • 75 ml griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 eetlepel kerrie
  • ½ eetlepel lijnzaadolie
  • ½ eetlepel olijfolie
  • peper en zout
Meng de yoghurt, knoflook, lijnzaadolie, olijfolie, kerrie en peper en zout door elkaar tot een mooie saus. Deze dressing is lekker bij kip of bij een salade met exotische vruchten zoals ananas.

Honing-mosterddressing

De ingrediënten zijn altijd in huis en de smaak verrijkt de sla. Deze dressing smaakt goed bij een eenvoudige salade van tomaat met sla, maar ook bij bijvoorbeeld avocado.
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 dessertlepel mosterd
  • 1 dessertlepel honing
  • 2 eetlepels citroensap of witte balsamico-azijn
  • 1 dessertlepel gedroogde oregano
Meng de ingrediënten goed door elkaar.
Avocado-dressing

Heerlijke smaakvolle en romige dressing. Het geeft rauwkost wat extra’s. Deze dressing zit boordevol vitamines en goede vetten. Smaakt ook goed bij een maaltijdsalade waarin bijvoorbeeld ook bonen of bloemkool in zijn verwerkt. Fijne dressing voor een salade om mee te nemen. Zorg dan wel voor voldoende citroensap om oxidatie tegen te gaan.
  • 1 limoen
  • 1 perssinaasappel
  • 1 grote avocado of 2 baby-avocado’s
  • 1 dessertlepel olijfolie extra vierge
  • korianderzaad
  • peper
  • zout
Pers de limoen en de sinaasappel uit. Lepel de avocado uit. Vijzel de koriander. Doe de avocado, koriander en olijfolie in de blender. Voeg beetje bij beetje het limoen- en sinaasappelsap naar smaak toe en mix tot een mooie romige dressing. Breng op smaak met peper en zout.

Tahin dressing
  • 1 klein knoflookteentje of een halve grote, geperst
  • 2 eetlepels tahini (sesampasta)
  • sap van een halve citroen
  • koriander
  • rood of groen pepertje
  • peper en zout
Snij de knoflook en peper fijn en knip de koriander en doe dit in de blender. Voeg de tahini toe en twee eetlepels water. Blender tot een romige dressing. Breng op smaak met peper en zout.

Geen opmerkingen: