Heerlijke bananenpompoencake


Bananen zijn bij mij altijd tegelijkertijd rijp, ik heb dus regelmatig overrijpe bananen liggen die snel verwerkt moeten worden. (Mijn kinderen zijn nogal kieskeurige eters en eten qua fruit alleen bananen, dus bananen heb ik altijd in huis.) 
Een bananencake of -brood is iets wat ik dan ook regelmatig maak, want hoe rijper de banaan, hoe zoeter de cake. 

Er zijn ontzettend veel variaties op mogelijk, dit is een heel snelle variant, ik heb vandaag pompoen als extra ingrediënt gebruikt want daar vind ik het echt het seizoen voor. Daar horen dan natuurlijk ook pumpkin spices (of speculaaskruiden) bij, samen werd dit een heerlijke kruidige en smeuïge cake. De pompoen proef je er niet in terug, toch heb ik er zo'n 300 gram pompoenblokjes in gebruikt!

Dus, heb je zin in een lekker kruidige cake en heb je nog pompoen liggen? Dan is dit recept zeker de moeite waard om eens te maken. Leuk ook om samen te doen deze kerstvakantie/lockdownperiode, Roan vindt het altijd fijn om samen te gaan bakken.

Ingrediënten:

  • 300 gram gekookte pompoenblokjes
  • 3 rijpe bananen (niet al te groot)
  • 280 gram bloem (of 200 gram bloem/80 gram havermeel)
  • 150 gram (riet)suiker
  • handje walnoten
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat (baksoda)
  • 1theelepel vanillearoma
  • snufje zout


Verder nodig:

  • garde
  • mengkom
  • spatel
  • keukenmachine/blender
  • cakevorm
  • bakpapier

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).
Pureer 2 bananen en de pompoenblokjes in een keukenmachine. 
Meng in een andere kom de bloem, suiker, speculaaskruiden, bakpoeder en -soda, zout en vanillearoma. Ik gebruikte een garde om te zorgen dat alle klontjes eruit waren. 


Dan maak ik een prop van het bakpapier, maak het nat onder de kraan en knijp het uit, zo is het bakpapier makkelijk in de bakvorm leggen.

Meng dan de pompoen- en bananenpuree met het bloemmengsel, zorg dat het goed gemengd is en schep er dan de walnoten door. Voeg indien nodig iets water door het beslag als het iets te droog is en niet goed wil mengen.


Schep het beslag in de cakevorm. Snijd de laatste banaan in de lengte in plakken en leg deze bovenop het beslag. Bak het circa 55 tot 60 minuten in de oven. 
Voor mij was 58 minuten de ideale baktijd, maar het verschilt per oven. 
Tip: prik na 55 minuten in de cake om te kijken of hij gaar is, komt de prikker er droog uit dan is ie gaar. Zo niet, bak hem nog langer en prik na enkele minuten opnieuw.

Reacties