Doorgaan naar hoofdcontent

Heerlijke zuurkoolstamppot met paddenstoelen


Wauw, wat is dit lekker! Ik experimenteer vaak met eten sinds ik vegan eet, maar dit recept is waanzinnig goed gelukt. Het is geïnspireerd op een recept uit de Allerhande, maar de kaas en melk is vervangen uiteraard. Ook de kruiden paste ik aan, want die had ik niet in huis. 
Dit komt wel erg dicht in de buurt bij de oh zo lekkere hartige smaak van kaas, helaas heb ik voor nu geen objectieve jury (vriendlief lust geen zuurkool én geen kaas) om dit te bevestigen, maar het is absoluut de moeite van het proberen waard. En zo zie je maar dat vleesvervangers niet altijd nodig zijn, dit champignon/cashewnoten mengsel is een lekkere hartige vervanger.

Ingrediënten, voor 2 a 3 personen:

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 500 gram zuurkool (ik gebruikte een zak)
  • scheut (biologische/ongeklaarde) appelsap of water.
  • 100 ml havermelk
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 4 uien
  • 2 tl marjolein
  • enkele blaadjes verse basilicum
  • knoflook (poeder)
  • peper
  • zout
  • handje cashewnoten
  • ca 5 el edelgist
  • olie om in te bakken
Bereiding:
Schil de aardappels, snijd in stukken en kook in ca. 20/25 minuten gaar.
Doe de zuurkool in een pan, voeg een flinke scheut appelsap (zo'n 5 el) toe en kook de zuurkool gaar in ca. 25 minuten.
Snij de ui in halve ringen, verwarm de olie in een koekenpan en bak de uien tot ze glazig zien. Snij de (kastanje)champignons in kwarten en bak mee met de uien.
Hak de cashewnoten fijn en voeg toe aan het ui/champignonmengsel. Haal de pan van het vuur, voeg de zout, peper, marjolein, gescheurde blaadjes basilicum en edelgist toe en roer het even door. 
Verwarm de havermelk, stamp de aardappels met de afgegoten zuurkool en voeg de warme melk toe. Stamp dat door elkaar en serveer met het champignonmengsel erop/erbij/erdoor.

Tip: 
In het originele recept werd gebruik gemaakt van dragon (15 gr, vers), omdat ik dat niet had heb ik marjolein en basilicum gebruikt.
Misschien is het nog lekkerder wanneer de cashewnoten geroosterd worden, maar ik heb pitten en pannen tekort daarvoor, haha.

Reacties

Populaire posts van deze blog

DIY: Bloempotten opknappen door te schilderen

Groen in huis, ik hou er van. Mijn collectie wordt steeds groter, met ook steeds grotere planten. Grote planten vragen om grote potten en daar ga ik graag naar op zoek bij de plaatselijke kringloopwinkels. Dat scheelt in aanschaf (meestal) en het scheelt het aanboren van nieuwe grondstoffen, wat beter is voor onze planeet, nietwaar?

Traktatie: Spectaculaire stroopwafels

Kom je ook wel eens iets tegen in een winkel waarvan je denkt: " Hee, dat kan ik zelf toch ook wel maken?" Dat was bij mij het geval toen ik de rijkelijk versierde stroopwafels tegenkwam in de supermarkt. Wat een leuk idee, een stroopwafel dopen in chocolade en dan dippen in discodip. Dat is toch wel een heel lekkere traktatie, nietwaar?

DIY: Matrasje + kussen voor Wobbel

De Wobbel, wie kent hem niet? Ik ben fan sinds de start, een tof product en heel toffe mensen die dit op de markt gebracht hebben, dat weet ik omdat ik ze namelijk ook ontmoet heb enkele jaren geleden. Zie mijn review van 5 jaar geleden!   (ik wist nog niets van videobewerking, sorry 😬) We hebben de original én de XL, vooral de XL is populair hier in huis. Niet alleen de kinderen, maar ook vriendlief en ik staan er regelmatig op, telefoneren gaat net wat fijner al wiegend op de wobbel, haha.