Doorgaan naar hoofdcontent

Feesttaart: Witte chocolade cheesecake met kruidnoten en zoute karamel #Sinterklaas



Elk jaar op 5 december vieren wij pakjesavond met mijn moeder, stiefvader, (stief)broers en aanhang. We doen aan lootjes trekken en maken een al dan niet sarcastisch gedicht over de persoon waarvoor je het cadeau gekocht hebt. Het is een traditie die we gelukkig nog steeds in ere houden! Het is heel gezellig om met elkaar cadeautjes uit te pakken en natuurlijk lekker te snoepen. Met deze cheesecake maak je er iets heel bijzonders van!

Je hebt nodig:
  • 300 gr witte chocolade
  • 300 gr brokspeculaas
  • 600 gr roomkaas
  • 125 gr boter
  • 125 ml slagroom
  • 75 gr kruidnoten
  • 100 gr suiker
  • 3 eieren
Voor de gezouten karamel:
  • 15 gr boter
  • 30 gr suiker
  • 25 ml slagroom
  • Zeezout
Springvorm van 26 centimeter doorsnede

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C. Verkruimel de brokspeculaas in de blender of keukenmachine. Smelt de boter in de magnetron en doe de gesmolten boter bij de speculaaskruimels. Goed roeren.
Pak de taartvorm en bedek de bodem met bakpapier. Vet de randen goed in. Bedek de bodem met de speculaaskruimels en druk goed aan met een lepel. 15 minuten bakken in de oven. Zet deze daarna op 130 graden. Smelt de witte chocolade en de slagroom au bain-marie.

Maak de zoute karamel door de boter in een pannetje bruin te maken en daarna room eraan toevoegen. Goed roeren en van het vuur halen. In een ander pannetje moet je de suiker met 2 el water koken totdat het mooie bruine karamel is. Haal ook dit pannetje van het vuur. Doe vervolgens langzaam het boter mengsel bij de karamel. Goed roeren. Daarna kort nog even koken en doe er zeezout bij naar smaak.

Meng de roomkaas en de suiker met de mixer tot het een glad mengsel is. Voeg tijdens het mixen een voor een de eitjes toe. Mix vervolgens de gesmolten chocolade door de roomkaas. Roer vervolgens de kruidnoten erdoor.
Het mengsel is nu klaar en kan in de taartbodem gegoten worden. Tik goed tegen de vorm om te zorgen dat alle lucht eruit komt. Verdeel de kruidnoten goed door het geheel. Als laatste giet je de karamel over het mengsel. Het is een dun straaltje.

De cheesecake kan nu in een uur op 130 graden in de oven.
Als laatste laat je de taart afkoelen en ten minste 4 uur in de koelkast opstijven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

DIY: Bloempotten opknappen door te schilderen

Groen in huis, ik hou er van. Mijn collectie wordt steeds groter, met ook steeds grotere planten. Grote planten vragen om grote potten en daar ga ik graag naar op zoek bij de plaatselijke kringloopwinkels. Dat scheelt in aanschaf (meestal) en het scheelt het aanboren van nieuwe grondstoffen, wat beter is voor onze planeet, nietwaar?

Traktatie: Spectaculaire stroopwafels

Kom je ook wel eens iets tegen in een winkel waarvan je denkt: " Hee, dat kan ik zelf toch ook wel maken?" Dat was bij mij het geval toen ik de rijkelijk versierde stroopwafels tegenkwam in de supermarkt. Wat een leuk idee, een stroopwafel dopen in chocolade en dan dippen in discodip. Dat is toch wel een heel lekkere traktatie, nietwaar?

DIY: Matrasje + kussen voor Wobbel

De Wobbel, wie kent hem niet? Ik ben fan sinds de start, een tof product en heel toffe mensen die dit op de markt gebracht hebben, dat weet ik omdat ik ze namelijk ook ontmoet heb enkele jaren geleden. Zie mijn review van 5 jaar geleden!   (ik wist nog niets van videobewerking, sorry 😬) We hebben de original én de XL, vooral de XL is populair hier in huis. Niet alleen de kinderen, maar ook vriendlief en ik staan er regelmatig op, telefoneren gaat net wat fijner al wiegend op de wobbel, haha.