<script> <style>

woensdag 2 december 2015

Feesttaart: Witte chocolade cheesecake met kruidnoten en zoute karamel #Sinterklaas



Elk jaar op 5 december vieren wij pakjesavond met mijn moeder, stiefvader, (stief)broers en aanhang. We doen aan lootjes trekken en maken een al dan niet sarcastisch gedicht over de persoon waarvoor je het cadeau gekocht hebt. Het is een traditie die we gelukkig nog steeds in ere houden! Het is heel gezellig om met elkaar cadeautjes uit te pakken en natuurlijk lekker te snoepen. Met deze cheesecake maak je er iets heel bijzonders van!

Je hebt nodig:
  • 300 gr witte chocolade
  • 300 gr brokspeculaas
  • 600 gr roomkaas
  • 125 gr boter
  • 125 ml slagroom
  • 75 gr kruidnoten
  • 100 gr suiker
  • 3 eieren
Voor de gezouten karamel:
  • 15 gr boter
  • 30 gr suiker
  • 25 ml slagroom
  • Zeezout
Springvorm van 26 centimeter doorsnede

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C. Verkruimel de brokspeculaas in de blender of keukenmachine. Smelt de boter in de magnetron en doe de gesmolten boter bij de speculaaskruimels. Goed roeren.
Pak de taartvorm en bedek de bodem met bakpapier. Vet de randen goed in. Bedek de bodem met de speculaaskruimels en druk goed aan met een lepel. 15 minuten bakken in de oven. Zet deze daarna op 130 graden. Smelt de witte chocolade en de slagroom au bain-marie.

Maak de zoute karamel door de boter in een pannetje bruin te maken en daarna room eraan toevoegen. Goed roeren en van het vuur halen. In een ander pannetje moet je de suiker met 2 el water koken totdat het mooie bruine karamel is. Haal ook dit pannetje van het vuur. Doe vervolgens langzaam het boter mengsel bij de karamel. Goed roeren. Daarna kort nog even koken en doe er zeezout bij naar smaak.

Meng de roomkaas en de suiker met de mixer tot het een glad mengsel is. Voeg tijdens het mixen een voor een de eitjes toe. Mix vervolgens de gesmolten chocolade door de roomkaas. Roer vervolgens de kruidnoten erdoor.
Het mengsel is nu klaar en kan in de taartbodem gegoten worden. Tik goed tegen de vorm om te zorgen dat alle lucht eruit komt. Verdeel de kruidnoten goed door het geheel. Als laatste giet je de karamel over het mengsel. Het is een dun straaltje.

De cheesecake kan nu in een uur op 130 graden in de oven.
Als laatste laat je de taart afkoelen en ten minste 4 uur in de koelkast opstijven.

Geen opmerkingen: