Grappige versprekingen en een bijzondere taalontwikkeling


Mijn oudste zoon is 10 jaar oud, maar hij kan nog niet lezen. Bij het expertisecentrum werken ze er wel aan door middel van de methode Leespraat; iets wat ik zelf vroeger ook als leerkracht in het speciaal onderwijs gebruikt heb om tieners te leren lezen. Dus wie weet wat de toekomst nog brengt.Voor nu merk ik wel dat het niet kunnen lezen maakt dat L. veel dingen niet snapt en/of verkeerd zegt. Het is ook erg moeilijk om alleen op de gehoor af te moeten gaan, voor L. komt het alleen fonetisch binnen natuurlijk. Je woordenschat uitbreiden gaat een stuk makkelijker als je ook woorden kunt lezen en er een betekenis aan kunt koppelen.

Voorbeeld:

L. zijn favoriete toetje is slagroomvla vanille.

Ooit toen hij nog flink ondergewicht had stond dat bijna dagelijks op het menu voor hem, op die manier kreeg hij toch wat extra calorieën binnen. Cruciaal voor het kunnen blijven gebruiken van zijn medicatie, wat op zijn beurt weer noodzakelijk is om L. de kans te geven zich zo optimaal mogelijk te kunnen ontwikkelen. Zonder medicatie blijft L. stil staan in zijn ontwikkeling; geen optie dus.
Inmiddels heeft L. wat reserves opgebouwd, een bijwerking van de nieuwe medicatie die hij erbij gekregen heeft. We hebben het onder controle; maar de slagroomvla staat niet meer dagelijks op het menu.

Ik ging naar de winkel en vroeg hem wat voor een toetje hij wilde.
"Familievla!"
Familievla?
"Ja, die gele".
Oh, vanillevla.
"Familievla".

Tsja, als je niet kunt lezen, het woord vanille niet kent en dus niet kunt koppelen aan iets als een smaak van vla dan zoek je een woord wat er erg op lijkt en wat je wel kent. Familie-vla.
Bijzonder hè, hoe taal zich ontwikkelt en welke processen er bij komen kijken.

L. zijn lievelingsliedje is nu "Sweet but psycho" van Ava Max. L. weet namelijk zéker dat het over recycling gaat. En daar houdt ie van, vuilniswagens, containers en recycling.

Kijk maar:

Mijn lieve mooie L., het leven is nooit saai met je en steeds weer opnieuw verbaas je ons met de bijzondere manier waarop jij je blijft ontwikkelen. Is het niet geweldig vindingrijk van hem?

💓

Reacties