Novemberstress, Sinterklaasdrukte en de kerstboom


We zijn er dit jaar wel heel vroeg bij; we hebben de kerstboom al een week lang op staan. Waarom in vredesnaam zo vroeg vraag je je misschien af? Het is een combinatie van factoren.


We hebben een kunstboom 

Het is een erfenis van een oom van Wesley, de boom is al zeker 2 decennia oud. Eindelijk is ie duurzaam in gebruik, hoewel milieucentraal het omslagpunt bij max. 17 jaar legt. Zie hier een leestip voor de afweging met onderbouwing tussen kunst of echt. Een kunstboom kun je wel al 6 weken van te voren opzetten.

We zijn bezig met een grote zolderopruiming 

De zolder moest leeg en we hadden de kerstspullen toch al beneden staan. Vanwege die grote opruiming hebben we mooie opbergbakken gekocht bij Ikea waar we de kerstspullen netjes in kunnen bewaren, in plaats van in veel verschillende tassen en doosjes zoals eerst het geval was. Het scheelt de helft aan ruimte alleen al door het in goede opbergbakken te doen.

Lang of kort

Ik ga van 3 t/m 20 december op vakantie met een vriendin, ik zou dus óf voor 3 december óf na 20 december de boom op moeten zetten. Vriendlief ging het niet doen in elk geval.
De kinderen, en dan vooral Liam, zijn stapelgek op de lampjes van de kerstboom en de kerstversieringen, de boom moest zeker wel opgezet worden dit jaar.

Sinterklaasfeest-beu

Ik ben zo spuugzat van het gedoe rondom Piet's uiterlijk dat de lol van het hele Sinterklaasfeest er voor mij persoonlijk wel af is. Voor de kinderen is het Sinterklaasjournaal heilig, dat wordt trouw elke dag gekeken en meebeleefd, Roan staat op het omslagpunt van wel/niet geloven, Liam lijkt nu pas het besef te krijgen wat het Sinterklaasfeest inhoudt. Voorgaande jaren ging ie wel zijn schoen zetten hoor en was ie blij met de cadeautjes, maar waar dat nou vandaan kwam en dergelijke, dat benul was er niet.

Ondraaglijke spanning

Hoe anders is het nu. Nu kan hij niet slapen van de spanning als hij zijn schoen mag zetten. We zagen het aankomen en hebben het ondervangen door hem zijn schoen te laten zetten, het naar-bed-gaan ritueel te doorlopen (dus een aflevering van RailAway kijken, pyjama aan en tanden poetsten) en voor het slapen gingen we naar beneden, want we hoorden een deur rammelen, wat was dat nou?, en bleek er al iets in zijn schoen te zitten!
We waren wel vergeten dit te vertellen aan het logeerhuis, toen hij daar zaterdag sliep en zijn schoen mocht zetten voor het slapen gaan heeft hij tot 02.00 uur wakker gelegen door de spanning van het zetten van zijn schoen.

Het Sinterklaasfeest verliest wel aan charme voor mij door wat het teweeg brengt bij Liam, die ongelooflijke spanning, omdat hij het niet helemaal snapt. Hij heeft geen tijdsbesef, dat maakt het nog ingewikkelder allemaal. Bij het expertisecentrum vertelden ze hem dat hij, wanneer Sinterklaas langs komt op 5 december, verkleed mag komen op het KDC. Maar ja, wat is straks of over een week voor iemand die tijd niet begrijpt? Hij gaat nu elke dag al als Pietje verkleed heen, heel schattig maar ook heel typerend voor zijn beperking en onbegrip.

Alles in overleg

Maar is een kerstboom zo vroeg opzetten dan niet enorm verwarrend voor Liam? Nee, we hebben het overlegd met de kinderen en uitgelegd waarom ik al graag de kerstboom wilde opzetten en dat ging helemaal prima. We hebben met zijn drieën de boom opgezet en versierd en de lampjes aanzetten van de kerstboom is het eerste wat we moeten doen als we beneden komen, zo dol zijn ze er op.

DIY tip

Wel grappig, vorig jaar heb ik zelf kerstboomhangers gemaakt van dennenappels en die hangen er nu ook weer in. Ze zijn ook nog steeds heel tof en het is een heel leuke activiteit om samen met je kinderen te doen, dit te maken.
Vanwege de kittens en de kinderen hebben we er geen breekbare kerstballen in hangen, maar mooie papieren en houten hangers. Het is niet de meest stylische boom, niet heel Instagramwaardig, maar de kinderen vinden hem fantastisch, dat is ook veel waard, nietwaar?

Wat is bij jou de dag dat de kerstboom in de kamer komt?

Reacties