9 tips voor groener levenMijn streven is om zo min mogelijk afval te produceren, te hergebruiken en te recyclen en dit jaar heb ik daar wel stappen in kunnen maken. Volledig zero waste is een mooi streven, maar of het ooit haalbaar is? Maar ook een boel kleine veranderingen hebben samen een grote impact. Dit zijn de dingen die ik dit jaar deed/veranderde/verving.


1. Herbruikbare wattenstaafjes van bamboe. 

Eigenlijk is het niet heel erg goed om je oren heel schoon te maken, het oorsmeer is een natuurlijke bescherming. Maar soms gaat het kriebelen en wil ik toch heel graag even een wattenstaafje door mijn oren halen om het ergste oorsmeer eruit te halen. Ook komt een wattenstaafje van pas bij het aanbrengen van make-up, om foutjes te corrigeren bijvoorbeeld.
Ik kwam een project tegen van Kickstarter, ze zochten donateurs om het project te financieren en op de markt te kunnen zetten, precies hetgeen wat ik zocht! Ik heb een bijdrage gedaan, het project is geslaagd en ik heb 4 wattenstaafjes als dank gekregen. Vriendlief was in eerste instantie niet erg enthousiast, maar is nu ook om. De wattenstaafjes zijn ideaal in gebruik en heel makkelijk te reinigen. Echt een aanrader.2. Oesterzwammen kweken op restanten koffiedik.

Bij Rotterzwam bestelde ik een starterkit; een emmer met broedsel en uitleg hoe de zwammen te kweken. Ik heb een heel fijne espressomachine, als afval geeft dat slechts koffiedik. Dat kun je gebruiken in de tuin als bodemverbeteraar of om katten weg te houden, het is ook de basis om oesterzwammen op te kweken.
Het is heel makkelijk, je moet vooral veel geduld hebben, lees enkele weken. Ik heb deze week voor het eerst kunnen oogsten en heb er een variant op deze vegan shoarma mee gemaakt. Heerlijk en een fijn idee om met mijn  afval nog iets nuttigs te kunnen doen.
N.B. Als je snel bent kun je met 25% korting de growkit bestellen met de kortingscode van ASN.


3. Veiligheidsscheermes.

Bij Kazidomi bestelde ik een scheermes; een krabbertje, safety razor of veiligheidsmes, geef het maar een naam. Terug naar het systeem van 1 mesje, waarbij je slechts het mesje vervangt in plaats van het hele apparaat weg te gooien. Het is even wennen in gebruik, ik fileerde mijn benen bij het eerste gebruik, maar vriendlief en ik zijn helemaal overstag inmiddels.4. Geen keukenrol meer.

Keukenrol, het is zo makkelijk maar als je er echt over nadenkt is het niet nodig. Idem voor servetten, daar hebben we al een paar stoffen exemplaren van. Vriendlief had zijn bedenkingen toen ik aankondigde het niet meer te kopen. "Ja maar, we gebruiken het vooral met het bakken van patat, bij het uitlekken. Het is lekkerder als het even uit kan lekken in een doek". Dus nu gebruiken we een theedoek om het vet op te vangen, die is na gebruik heel makkelijk uit te wassen. Het is zo simpel, maar je moet er maar net even op komen.


5. Wasbaar maandverband.

Een Organicup, menstruatiecup, gebruik ik al enkele jaren en ik vind hem erg handig. Het scheelt heel veel maandverband en tampons en je hebt het zo onder de knie hoe het te gebruiken. Maar voor de dagen dat ik nog niet heel erg vloei is het toch wel fijn om even gauw een maandverbandje te kunnen gebruiken. Bij Kazidomi (ik won een lidmaatschap voor een jaar) bestelde ik ook twee stuks wasbaar maandverband. Het werkt net zo als normaal maandverband, je wast het makkelijk mee met de handdoeken en onderbroeken en dan is ie weer klaar voor gebruik.
De enige aanmerking die ik heb is dat het niet fijn is in gebruik als je moet fietsen. Dat was een pijnlijke ervaring. 😅

6. Blokken zeep.

De weg naar zero waste is vaak een stap terug in de tijd, kijk maar naar hoe men 50 jaar geleden leefde. Blokken zeep voelt ouderwets, alleen mijn oma gebruikt dat nog. Maar het is zoveel logischer dan zeeppompjes en flacons, kijk maar eens wat je uitspaart aan afval (en kosten).


7. Tweedehands shoppen

Het wordt steeds populairder lijkt het, de kringloopwinkels. Ken je de vpro documentaireserie "de kracht van de kringloopwinkel" en "het succes van de kringloopwinkel" al? Dat vind ik echt leuke tv-programma's om te kijken.
Ik vind het leuk om rond te neuzen in de kringloopwinkels in de buurt, op Marktplaats en in de regionale verkoophoeken op Facebook. Het scheelt in de portemonnee, er hoeven geen nieuwe grondstoffen aangeboord te worden voor de items en zo kom je nog eens iets unieks tegen.

8. Too good to go app

Als je het nog niet kent moet je direct de app even downloaden. Dit is mijn ervaring met de voedsel-red-app.

9.  Plandelen

Wat is dat nou, plandelen? Het is een samenvoeging van plastic rapen en wandelen. Je hebt ook de plogging variant, plastic rapen en jogging. Liam en ik houden het bij wandelen, een heel effectieve manier om de buurt wat schoner te krijgen én om mijn zoon naar buiten te krijgen. Twee vliegen in één klap.


Ben jij ook bewust bezig met de impact van jouw keuzes op de planeet? 

Wat is jouw tip voor een meer groen leven?

Reacties