Gezond en lekker: Smoothies on a budget
Ik lunch zo'n 6 van de 7 dagen per week met een smoothie of -bowl. Een ideale en lekkere manier om voldoende groente en fruit binnen te krijgen dagelijks. Maar is dat dan niet heel duur vraag je je af?
Nee hoor, gaandeweg kwam ik erachter dat er goedkopere alternatieven waren voor verse boerenkool en bessen bijvoorbeeld.


Ik verwerk er ook groente in, niet alleen fruit. Je proeft het niet terug en het maakt het meteen een stúk gezonder. Mijn verhouding is ongeveer 50/50. de helft groente en de helft fruit.
  • Ik koop de boerenkool niet meer vers bij de Jumbo maar degene in handige deelblokjes uit de diepvries. 450 gram voor €0,49 in plaats van 300 gram voor €1,49.
  • De bevroren frambozen koop ik bij Lidl, 500 gram voor €2,49. Ze hebben daar ook bosvruchten (750 gram) en aardbeien voor dezelfde prijs. Verse frambozen kosten nu zo'n €3,- voor 125 gram.
  • De spirulina (algenpoeder) koop ik bij de Aldi, ik mag graag een theelepel toevoegen aan de smoothie. Kost €1,99, daar kun je een behoorlijke tijd mee vooruit.
  • Gebroken lijnzaad voor extra vezels en omega 3 van Smaakt koop ik ook bij Jumbo, 500 gram voor €1,69
  • Bananen zijn bij Jumbo het hele jaar €0,99 per kilo, maar als het even kan koop ik fairtrade bananen. 
  • Om het te verdunnen gebruik ik geen (plantaardige) melk of yoghurt, maar gewoon water. 
  • Om het wat romiger te maken voeg ik graag wat notenpasta of tahini toe. 
Ook is het lekker om het wat dikker te maken, zodat je het uit een kom kunt oplepelen, voor mijn gevoel verzadigd het dan ook meer, maar dat zal meer het psychologische effect zijn van eten versus drinken. 
Dan voeg ik graag nog wat kokosschaafsel/zonnebloempitten/cashewnoten toe. Noten koop ik bij de Lidl wanneer ze in de aanbieding zijn, dat scheelt behoorlijk. Zonnebloempitten zijn in Duitsland een stuk goedkoper, ik woon vlakbij de grens en ga soms boodschappen doen over de grens.
Het hoeft je dus echt niet euro's per keer te kosten, zo'n smoothie :) En het voordeel van diepvriesgroente en -fruit is dat het ook niet zo snel kapot gaat, dus minder verspillingsgevoelig.

Reacties