Luchtige speltpannenkoeken #vegan
"Mama, wanneer eten we weer eens pannenkoeken?", vroeg mijn jongste afgelopen week.
Goed idee, dat staat vrijwel nooit bij ons op het menu en ik heb nog een zak speltmeel liggen waar ik nodig eens wat mee moet doen.
Voor vegan pannenkoeken kun je gewoonweg het ei achterwege laten in het recept, je kunt het ook vervangen met een eetlepel appelmoes, geprakte banaan of een lijnzaadpapje van gemalen lijnzaad en water, wist je dat?
Ik koos ervoor het ei achterwege laten en wat bakpoeder toe te voegen voor de luchtigheid in de pannenkoek.
Ingrediënten, wat ik toevallig nog in huis had:
- 400 gram (spelt)meel
- 800 ml gezoete sojamelk
- 2 flinke theelepels wijnsteenbakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
- kokosolie om in te bakken
Bereiding:
Mix de meel met de melk, kaneel, zout en wijnsteenbakpoeder in een mixer tot een egale mix.Verhit de pan goed, dat is het geheim van een goede pannenkoek, een hete pan.
Gebruik evt. wat kokosolie om de pannenkoeken in te bakken.
Giet twee sauslepels beslag in de pan en draai de pannenkoek om zodra hij droog is bovenop.
Dan nog even aan de andere kan bakken en klaar is je luchtige speltpannenkoek!
We belegden het met pure chocopasta (R.), poedersuiker (R.) en ahornsiroop (ik).
Ze vullen goed, met deze hoeveelheid mix heb ik 12 pannenkoeken kunnen maken dus we lunchten de volgende dag weer met pannenkoeken 😋
Tips:
- Door meel te gebruiken in plaats van bloem zijn ze wel vullender. Voor een lichtere pannenkoek kun je beter voor bloem kiezen.
- Ik heb geen suiker toegevoegd omdat ik gezoete vanille sojamelk gebruikte. Een zakje vanillesuiker toevoegen is een goed idee indien je van lekker zoet houdt.
- Je kunt natuurlijk ook andere soorten plantaardige melk gebruiken.
- Voor een kleinere hoeveelheid pannenkoeken gebruik je de verhouding 1:2, dat wil zeggen dubbele hoeveelheid melk van het aantal gram bloem/meel. 100 gram bloem betekent 200 ml melk nodig.
Reacties