Heerlijke kruidige & zelfgemaakte granola


Muesli vind ik lekker om mijn dag mee te starten, het vult goed en is voedzaam. Ik kwam er een tijdje geleden al achter dat de goedkoopste zak muesli de beste keuze is. Die is vrij van geraffineerde suikers bijvoorbeeld, iets wat je van de krokante muesli niet kunt zeggen. Ook is ie vegan, dus zonder honing of melk, ingrediënten die nogal vaak opduiken in de krokante muesli of granola varianten.

Elke dag hetzelfde eten wordt op den duur ook wel saai, daarom bak ik graag zelf mijn granola ter afwisseling. Het huis ruikt heerlijk naar koekkruiden en kaneel nu, ik ging vandaag eens niet voor de chocolade-kokos mix maar voor pecan/ahorn/kruiden mix; goed passend bij het herfstige weer van nu.



Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven)

Ingrediënten:

  • 250 gram havermout
  • 1 kopje lijnzaad
  • flinke hand pecannoten
  • handje zonnebloempitten
  • 1 kopje gepofte amaranth (kant en klaar gekocht in Duitsland bij de drogist, handig!)
  • 2 el gesmolten kokosolie
  • 4 el ahornsiroop
  • 1 el koekkruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
Doe alle ingrediënten in een kom en roer het goed door. Spreid dit uit op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak de muesli zo'n 20 minuten, halverwege de mix even omscheppen.

Laat het afkoelen voordat je het in een voorraadpot schept, het is lekker om er nog wat rozijnen en/of gedroogde abrikozen doorheen te doen.

Lekker als ontbijt met (plantaardige) melk, yoghurt of als topping op een smoothie.



M'n fles ahornsiroop was leeg na het maken van deze portie granola. Balen! Het is best prijzig als je het in de supermarkt koopt, €6,- voor 250 ml vind ik behoorlijk veel geld. Maar het is zo'n goed alternatief voor honing (= niet vegan) en lekkerder dan agavesiroop vind ik.

Héél toevallig ging ik vanmiddag eens een keer boodschappen doen bij de Lidl in plaats van Jumbo, laten ze nou nét de ahornsiroop daar weer tijdelijk in het assortiment hebben! Biologische ahornsiroop; €3,59 voor 250 ml. Ik heb meteen 4 flessen gekocht, want houdbaar tot 2020. 
Wat een geluk!

Reacties