woensdag

Havermout-appeltaart pap, lekker en budget


Mijn favoriete ontbijt van het moment is deze pap. Naast voedzaam is het ook lekker budget, ik maak de pap met water in plaats van (plantaardige) melk. Ik vind het handig om meteen twee porties te maken, zodat ik het volgende dag alleen maar even op hoef te warmen, dat scheelt me mooi weer wat tijd in de ochtendspits van het kinderen laten ontbijten-aankleden-klaar te maken voor school.

Ingrediënten:



  • 1 appel
  • 1/2 el kokosolie
  • 300 ml water
  • ca. 80 gram havermout
  • 1 handje krenten/rozijnen
  • handje zonnebloempitten
  • wat pecannoten naar smaak
  • 1 volle el lijnzaad
  • scheut ahornsiroop
  • 1 of 2 tl kaneel
  • 1 tl kardemom

Bereiding:

Snij de appel in blokjes en bak dit even een minuut of 2 in de eetlepel kokosolie in een steelpan. Voeg dan de kaneel en kardemom toe, voeg de krenten toe, roer dit even om en voeg dan het water toe.
Voeg dan de kaneel toe en roer dit enkele minuten om, let op dat het niet aanbrandt. Is de pap dik genoeg dan mag de pan van het vuur.
Ik hou wel van een bite en voeg er daarom noten, zaden en pitten aan toe, dit roer ik op het laatst door de pap. Om het helemaal af te maken schenk ik er nog een scheut ahornsiroop over, dat geeft het net de juiste zoete en kruidige smaak.

Eet smakelijk, met één portie voor vandaag en één voor in de koelkast voor de volgende dag. Mealprepping kun je ook prima doen met je ontbijt! ✌

Tips:

  1. Gezond & lekker en prettig voor je budget, de goedkoopste havermout koop je voor €0,46 voor 500 gram.
  2. De kardemom kun je achterwege laten, ik heb het standaard in huis en vind het een fijne frisse smaak geven aan de pap.
  3. Je zou ook koekkruiden/speculaaskruiden kunnen gebruiken in plaats van (een deel van) de kaneel.
  4. Ook de pecannoten kun je vervangen voor wat je maar in huis hebt, denk aan walnoten, amandelen, hazelnoten. 
  5. Krenten zijn natuurlijk te vervangen door rozijnen of gewoon achterwege te laten, het geeft de pap wat lekker zoets en past goed bij de appeltaartbeleving vind ik.

Met een goed gevulde voorraadkast (lees noten, zaden, pitten, meel, havermout) is het eenvoudig om gezond, lekker en afwisselend te eten zonder vlees, zuivel en andere dierlijke producten.

Meer havermoutpap variaties:



💚

Geen opmerkingen: