Marokkaanse harira - kikkererwtensoep
Soep is iets wat ik graag eet en regelmatig zelf maak. Het is ook wel simpel en relatief snel te maken plus er zijn ondenkbaar veel varianten te bedenken, zoals bietensoep, pompoensoep, broccolisoep of boerenkool-preisoep. Heerlijk verwarmend, ik lunch er graag mee met dit koude weer.


Als ik lui ben koop ik nog wel eens een pot soep van Kleinste soepfabriek of een soep-in-zak, zo kocht ik laatst harira, kikkererwtensoep van Jumbo. Vegan en in de aanbieding; dat wilde ik wel een proberen. De soep bleek echt verrukkelijk te zijn! Als iets kant en klaar al zo lekker is, dan zal het zelfgemaakt nog beter smaken, niet?

Ik ging aan de slag en het bleek prima zelf te maken te zijn. Ik speurde wat rond op internet naar een basisrecept en ben met dat wat ik in huis had aan de slag gegaan. Zeker de moeite van het proberen waard 😀

Ingrediënten


 • 2 winterpenen
 • 1 grote ui
 • 3 stengels bleekselderij
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 flinke el tomatenpuree
 • 1 pakje passata 
 • 1 tl gemalen komijnzaad
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1/2 tl gerookte paprikapoeder (of 1 tl paprikapoeder)
 • 1 tl kurkuma
 • chilivlokken of -poeder voor wat pit
 • 2 tl ras el hanout kruidenmix
 • 1 groentebouillonblokje
 • 1 l water
 • 1 blikje kikkererwten (400 gram), afgespoeld
 • 1 klein blikje linzen (of gekookte groene linzen, ca. 150 gram)
 • olie om in te bakken
 • zout en peper naar smaak
 • citroensap

Bereiding

Ik gebruikte een grote braadpan om de groentes lekker aan te kunnen fruiten. Verhit wat olie en fruit de gesnipperde ui en in kleine blokjes gesneden winterpeen en bleekselderij. Je zou ook de bleekselderij, ui en peen in een keukenmachine klein kunnen maken. Ca. 5 minuten bakken.

Pers de knoflook uit en voeg dit met de tomatenpuree, komijn, kurkuma, gember, paprikapoeder, chili en ras el hanout toe. Even roeren en aanbakken enkele minuter, dan de passata, het bouillonblokje en het water toevoegen. Goed doorroeren en 15 minuten laten pruttelen.

Dan, mocht je net als ik de groente wat (te) groot gesneden hebben, kun je nu de staafmixer in de soep zetten. Mocht je het al heel fijn gesneden hebben dan hoeft dat natuurlijk niet. Door de staafmixer erin te zetten wordt het een lekker dikke soep. Voeg dan de kikkererwten en linzen toe en laat nog 15 minuten zachtjes koken.

Tot slot wat zout, peper en citroensap naar smaak toevoegen en evt. garneren met verse peterselie en/of koriander.

Eet smakelijk!P.S. Ik denk dat wat kaneel erdoor ook wel lekker zal zijn, dat ga ik een volgende keer eens proberen.

Reacties