Doorgaan naar hoofdcontent

Marokkaanse harira - kikkererwtensoep




Soep is iets wat ik graag eet en regelmatig zelf maak. Het is ook wel simpel en relatief snel te maken plus er zijn ondenkbaar veel varianten te bedenken, zoals bietensoep, pompoensoep, broccolisoep of boerenkool-preisoep. Heerlijk verwarmend, ik lunch er graag mee met dit koude weer.


Als ik lui ben koop ik nog wel eens een pot soep van Kleinste soepfabriek of een soep-in-zak, zo kocht ik laatst harira, kikkererwtensoep van Jumbo. Vegan en in de aanbieding; dat wilde ik wel een proberen. De soep bleek echt verrukkelijk te zijn! Als iets kant en klaar al zo lekker is, dan zal het zelfgemaakt nog beter smaken, niet?

Ik ging aan de slag en het bleek prima zelf te maken te zijn. Ik speurde wat rond op internet naar een basisrecept en ben met dat wat ik in huis had aan de slag gegaan. Zeker de moeite van het proberen waard 😀

Ingrediënten


  • 2 winterpenen
  • 1 grote ui
  • 3 stengels bleekselderij
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 flinke el tomatenpuree
  • 1 pakje passata 
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder (of 1 tl paprikapoeder)
  • 1 tl kurkuma
  • chilivlokken of -poeder voor wat pit
  • 2 tl ras el hanout kruidenmix
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 l water
  • 1 blikje kikkererwten (400 gram), afgespoeld
  • 1 klein blikje linzen (of gekookte groene linzen, ca. 150 gram)
  • olie om in te bakken
  • zout en peper naar smaak
  • citroensap

Bereiding

Ik gebruikte een grote braadpan om de groentes lekker aan te kunnen fruiten. Verhit wat olie en fruit de gesnipperde ui en in kleine blokjes gesneden winterpeen en bleekselderij. Je zou ook de bleekselderij, ui en peen in een keukenmachine klein kunnen maken. Ca. 5 minuten bakken.

Pers de knoflook uit en voeg dit met de tomatenpuree, komijn, kurkuma, gember, paprikapoeder, chili en ras el hanout toe. Even roeren en aanbakken enkele minuter, dan de passata, het bouillonblokje en het water toevoegen. Goed doorroeren en 15 minuten laten pruttelen.

Dan, mocht je net als ik de groente wat (te) groot gesneden hebben, kun je nu de staafmixer in de soep zetten. Mocht je het al heel fijn gesneden hebben dan hoeft dat natuurlijk niet. Door de staafmixer erin te zetten wordt het een lekker dikke soep. Voeg dan de kikkererwten en linzen toe en laat nog 15 minuten zachtjes koken.

Tot slot wat zout, peper en citroensap naar smaak toevoegen en evt. garneren met verse peterselie en/of koriander.

Eet smakelijk!



P.S. Ik denk dat wat kaneel erdoor ook wel lekker zal zijn, dat ga ik een volgende keer eens proberen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

DIY: Bloempotten opknappen door te schilderen

Groen in huis, ik hou er van. Mijn collectie wordt steeds groter, met ook steeds grotere planten. Grote planten vragen om grote potten en daar ga ik graag naar op zoek bij de plaatselijke kringloopwinkels. Dat scheelt in aanschaf (meestal) en het scheelt het aanboren van nieuwe grondstoffen, wat beter is voor onze planeet, nietwaar?

Traktatie: Spectaculaire stroopwafels

Kom je ook wel eens iets tegen in een winkel waarvan je denkt: " Hee, dat kan ik zelf toch ook wel maken?" Dat was bij mij het geval toen ik de rijkelijk versierde stroopwafels tegenkwam in de supermarkt. Wat een leuk idee, een stroopwafel dopen in chocolade en dan dippen in discodip. Dat is toch wel een heel lekkere traktatie, nietwaar?

DIY: Matrasje + kussen voor Wobbel

De Wobbel, wie kent hem niet? Ik ben fan sinds de start, een tof product en heel toffe mensen die dit op de markt gebracht hebben, dat weet ik omdat ik ze namelijk ook ontmoet heb enkele jaren geleden. Zie mijn review van 5 jaar geleden!   (ik wist nog niets van videobewerking, sorry 😬) We hebben de original én de XL, vooral de XL is populair hier in huis. Niet alleen de kinderen, maar ook vriendlief en ik staan er regelmatig op, telefoneren gaat net wat fijner al wiegend op de wobbel, haha.