Doorgaan naar hoofdcontent

Verrukkelijke pompoentaart





Ik mag graag bladeren in kooktijdschriften voor inspiratie, zoals de Allerhande van de Albert Heijn. Vaak staan er leuke recepten met seizoensproducten in, zoals pompoen deze maand. Ook geeft Miljuschka Witzenhausen haar 3 favoriete recepten prijs, ter promotie van haar nieuwe kookboek.
De pompoentaart leek me erg lekker, ik heb laatst 3 mooie grote pompoenen gekregen en had nog voldoende om dit recept uit te proberen.

Ik heb het uiteraard geveganiseerd; alle dierlijke producten vervangen voor een plantaardig alternatief en het resultaat is bijzonder lekker. Niet suikervrij, maar wel een heerlijke traktatie.




Ingrediënten:
  • 75 gram kokosolie/plantaardige boter (bijv. Flora/Violife)
  • 140 gram tarwebiscuits
  • 60 gram amandelen (of meel)
  • 800 gram pompoenstukjes
  • 1 blik gecondenseerde kokosmelk
  • 100 gram fijne kristalsuiker (kokosbloesemsuiker/palmsuiker)
  • aquafaba (vocht van een blik kikkererwten)
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl kaneel
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van 22 cm met bakpapier wat je eerst nat gemaakt hebt onder de kraan, dat verwerkt makkelijker.
Smelt de kokosolie. Maal de biscuits fijn in een keukenmachine (of hakmolen) en zet even apart. Maal dan de amandelen fijn, voeg toe aan de biscuits en meng de kokosolie erdoor. Schep het mengsel in de springvorm en druk het goed aan. Bak het 15 min. in het midden van de oven.

Kook de pompoen 8 min in water. Ik gebruikte verse pompoen met schil en al (want biologisch), je kunt ook kant en klare blokjes kopen in de koeling of in de vriezer van de supermarkt. Giet de pompoen af en laat het nog 5 minuten nagaren met de deksel op de pan.
Stamp de pompoen met een pureestamper tot puree. Schep dit in een zeef en laat het uitlekken.

Klop de aquafaba met een mixer op de hoogste stand tot een stevig wit schuim (dat duurt wel 10 min.). Meng dan met een garde de gecondenseerde kokosmelk, suiker, het schuim, de speculaaskruiden, kaneel, zout en pompoenpuree tot een samenhangend geheel. Schenk dit in de springvorm.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden en ban de taart in het midden van de oven 90 minuten. Zet de oven uit en laat het 2 uur afkoelen in de oven.
Het lekkerste is ie met een klodder crème fraîche (van Oatly bijvoorbeeld).

Eet smakelijk! 💚




NB Geüpdatet op 22-08-2021 met nieuwe foto's. Ik heb dit maal gebruik gemaakt van kokosbloesemsuiker, dat maakt de taart heel bruin. Met een witte suiker zal de kleur een stuk lichter zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

DIY: Bloempotten opknappen door te schilderen

Groen in huis, ik hou er van. Mijn collectie wordt steeds groter, met ook steeds grotere planten. Grote planten vragen om grote potten en daar ga ik graag naar op zoek bij de plaatselijke kringloopwinkels. Dat scheelt in aanschaf (meestal) en het scheelt het aanboren van nieuwe grondstoffen, wat beter is voor onze planeet, nietwaar?

Traktatie: Spectaculaire stroopwafels

Kom je ook wel eens iets tegen in een winkel waarvan je denkt: " Hee, dat kan ik zelf toch ook wel maken?" Dat was bij mij het geval toen ik de rijkelijk versierde stroopwafels tegenkwam in de supermarkt. Wat een leuk idee, een stroopwafel dopen in chocolade en dan dippen in discodip. Dat is toch wel een heel lekkere traktatie, nietwaar?

DIY: Matrasje + kussen voor Wobbel

De Wobbel, wie kent hem niet? Ik ben fan sinds de start, een tof product en heel toffe mensen die dit op de markt gebracht hebben, dat weet ik omdat ik ze namelijk ook ontmoet heb enkele jaren geleden. Zie mijn review van 5 jaar geleden!   (ik wist nog niets van videobewerking, sorry 😬) We hebben de original én de XL, vooral de XL is populair hier in huis. Niet alleen de kinderen, maar ook vriendlief en ik staan er regelmatig op, telefoneren gaat net wat fijner al wiegend op de wobbel, haha.